Picassomuséet öppnat igen och konsten att servera buffé i en uppstoppad tjur (Paris, Frankrike, 30/10, 2014)

Eiffeltornet är nära 300 meter högt, men köerna dit är betydligt längre.

Eiffeltornet är nära 300 meter högt, men köerna dit är betydligt längre.

Att resa till Paris under det svenska höstlovet när man själv ska jobba (som jag nu gjort) har sina sidor. Det är nämligen så att fransmännen själva har lov samtidigt, dessutom har även engelsmännen höstlov. Sammantaget innebär det det att det är mycket folk i farten och köerna till populära sevärdheter är hur långa som helst. Glöm sådant som Eiffeltornet (www.toureiffel.paris) och Louvren (www.louvre.fr) om du inte har bokat biljetter via internet i förtid. Ett bra tips är förresten att köpa ett Paris Museum Pass (www.en.parismuseumpass.com) som finns för ett antal olika dagar och ger fritt inträde till 60 muséer. Du har tjänat in priset för kortet väldigt snabbt och ofta får du dessutom gå förbi köerna. Är du under 26 år går du för övrigt in gratis på de flesta muséer. Ta med legitimation.

Kön till Picassomuséet fem dagar efter att det hade öppnat igen.

Kön till Picassomuséet fem dagar efter att det hade öppnat igen.

Själv har jag bara hunnit med två museum. Det första var Picassomuseet (www.museepicassoparis.fr). Det har varit stängt för renovering i fem år. Renoveringen har kostat nästan en halv miljard kronor och kostade för en tid sedan även vd:n jobbet. För fem dagar sedan invigdes dock det nyrenoverade muséet av president Hollande och nu är det full fart och långa köer. Jag stod i kön en kvart innan portarna slog upp och då tog det ändå en halvtimme att komma in. Det var dock en väl investerad halvtimme.

Högst upp i huset finns Picassos privata samling.

Högst upp i huset finns Picassos privata samling.

Här finns verk från Picassos alla epoker, enkelt och snyggt utställda på ett pedagogiskt sätt och trots att renoveringen gjort utställningen större känns det inte överväldigande.Väldigt spännande var också att se vad Picasso själv hade på väggarna. Jag kan lova att det inte är några dåliga saker som hängde i hans hus. Allt finns utställt på översta våningen och när man tittar på samlingen inser man att även Picasso, trots sin otroligt kreativitet, tog inspiration från andra konstnärer.

Tjuren som kan bli en matbuffé.

Tjuren som kan bli en matbuffé.

Det andra museibesöket ägde rum på jaktmuséet Museé de la Chasse et de la Nature (www.chassenature.org). Förväntningar var inte på topp, men det visade sig att det var ett riktigt roligt ställe. Här finns allt från fina gamla jaktvapen, via lätt malätna troféer och uppstoppade djur till konst som behandlar jakt på olika sätt. All är kryddat med moderna installationer som inte alltid är helt lätta att förstå sig på – kul är det dock! Allt är dessutom samlat i ett fantastiskt gammalt 1600-talsslott som är värt besöket bara det. Vill du ha en annorlunda fest kan du för övrigt hyra en uppstoppad tjur som kan förvandlas till matbuffé genom att man lyfter av ryggen, lika vansinnigt som det låter!

För att ta sig runt mellan sevärdheter köper man enkelt ett kort som gäller på alla tunnelbanelinjer och bussar – Paris Visites (www.ratp.fr). Kortet finns för 1, 2, 3 eller 5 dagar och inom olika zoner. Det köps oerhört enkelt i automater i T-banenedgångarna.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Djur och natur, Frankrike, Konst, Museum, Paris, Tågresor och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *