Oöverträffat (när det fungerar…) – X2000 Stockholm-Göteborg, 13/10, 2010

Jag åker en hel del emellan Stockholm och Göteborg. Tidigare flög jag ofta, men numera använder jag nästan uteslutande tåget. När X2000 fungerar som det ska är det ett oöverträffat sätt att resa.

Bästa sättet att resa till Göteborg (när det fungerar som det ska…).

För mig som bor i centrala Stockholm är X2000 till Göteborg perfekt. Restiden är 3 timmar och med dagens krav på säkerhetskontroller, etc. tar det minst lika lång tid att flyga till Göteborg.

För mig är det dock inte tiden som är det viktigaste, det är bekvämligheten. Det går till exempel snabbt att boka på nätet (www.sj.se), det enda jag irriterar mig på är att SJ inte kan lagra mina kontokortsuppgifter utan att jag måste lägga in dem igen varje gång jag ska betala. Tänk för övrigt på att du kan välja vilken typ av plats du vill ha när du bokar. Nu har SJ också lagt till en fiffig funktion som gör att du kan hamna bredvid en kamrat som redan bokat. Du knappar helt enkelt in hans/hennes stolsnummer och får sedan den plats närmast som är ledig.

Mats gjorde allt för att vi skulle trivas på vår resa till Göteborg.

När det är dags att åka promenerar jag till centralen, kliver ombord på tåget, sätter mig i en stol (inte världens bekvämaste kanske, men jämfört med flyget är det ändå ett himmelrike) där det är gott om plats åt alla håll (normalt sett åker jag första klass). Efter 10 minuter kommer en trevlig person (idag heter han Mats och är otroligt serviceminded) och ger mig frukost och när jag ätit upp den kan jag slå upp locket på datorn och logga in på SJs bredband som ingår i förstaklassbiljetten (tänk på att ta hänsyn till detta och den gratis frukosten när du jämför priset mellan första och andra klass). I ärlighetens namn kan bredbandet vara en smula opålitligt, men det ryktas om att SJ håller på att projektera ett nytt system med helt andra egenskaper än dagens.

Sist men inte minst så slipper jag en massa blodtryckshöjande delmoment som ingår i flygresan (automater som inte fungerar, köer till allt möjligt, säkerhetskontroll, boarding med åtföljande närkontakt med medresenärer, rusning mot utgången, väntan på bagage, etc., etc.)

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Tågresor, Transporter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *