Eftersom många av Tripants läsare är verksamma i resebranschen bjuder jag den här veckan på lite glimtar från TUR-mässan i Göteborg. En spännande start var när fyra tungviktare i resebranschen på onsdagen kikade in i framtiden. De fyra var:
Eva Moen Adolfsson, vd för Resia (www.resia.se) som är Nordens största privatägda resebyråkedja och omsätter drygt 3,3 miljarder kronor.
Anders Nissen, CEO för Pandox (www.pandox.se) som är ett hotellfastighetsbolag med 120 hotell i 10 länder. Hotellportföljen är värd 24 miljarder kronor.
Torborg Chetkovich, koncernchef för Swedavia (www.swedavia.se) som driver 11 svenska flygplatser, bland annat Arlanda, Landvetter och Sturup.
Ralph Axelson, vd för eTRAVELi (www.www.etraveli.com) som med tio olika varumärken omsätter 6,5 miljarder kronor på reseförsäljning på nätet.
Här följer några tänkvärda yttranden som jag plockade upp under det intressanta samtalet.
Eva Moen Adolfsson
- Det blir fler och fler som åker på weekendresor.
- Många vill fortfarande ha rådgivning om resor och mötet mellan människor kommer att fortsätta vara viktigt i försäljningsprocessen.
- Afrika kommer att explodera som resmål när de får ordning på infrastrukturen.
Anders Nissen
- Vi reser allt mer och framförhållningen blir allt kortare.
- Storresenärerna bor i de stora städerna och de har ofta mer gemensamt med andra storstadsboende än med övriga invånare i det egna landet.
- Turismen kommer att explodera och tillväxten kommer från Asien och Sydamerika.
- Stannar SAS så går det åt helvete för Sverige!
Torborg Chetkovich
- Resebranschen i Sverige måste jobba tillsammans och inte tänka provinsiellt. Då kan vi få hit utländska turister.
- Glöm drömmen om snabbtåg till kontinenten. Det kommer aldrig att inträffa!
- Flygbranschen kommer att fortsätta konsolideras. Alla jobbar stenhårt för att få ner kostnaderna.
Ralph Axelson
- Det elektroniska flödet bland de som köper resor på internet går över till plattan i rasande fart.
- Det är för billigt att flyga! Därför pressas andra färdsätt undan.
- Resandet kommer att fördubblas till år 2032.
Superintressant om reseframtiden! Fantastiskt att folk reser mer – det betyder mycket för förståelsen av världen!
Det kan också innebära utveckling av fattiga länder – i den mån det kommer ortsbefolkningen till gagn. Tyvärr är det dock ofta en katastrof för det lokala näringslivet eftersom inkomsterna aldrig kommer värdlandet till godo, dvs huvuddelen av pengarna tillfaller utländska aktörer i stället för att stanna i destinationslandet.
– Forskningen visar för det första att det ekonomiska läckaget är större när turismen bedrivs i ett utvecklingsland. För det andra är det större när det rör sig om all inclusive-turism, säger författaren och journalisten Mats Wingborg.
– Det viktigaste i nuläget är att både turister och andra organisationer upprätthåller ett tryck på redovisningstvång för resebolagen. Det leder till att de tvingas involvera och stödja det lokala näringslivet, säger Mats Wingborg. Läs mer på schystresande.se, se länk nedan.
Sorgligt att höra att det ser mörkt ut för miljövänliga tåg till kontinenten, speciellt med den prognostiserade enorma ökningen resande med flyg. Det innebär ett enormt tillskott CO2 – inte supermodernt! Utan VILJA att förändra till miljövänligare resealternativ kommer det inte hända något, speciellt med tanke på allt billigare flyg.
Läs mer:
http://www.schystresande.se/
http://www.ecotourism.org/
http://www.ekoturism.org/
http://fairtrade.se/
Finns det någon som har viljan på TUR-mässan att skapa miljövänligare och schystare resande? Skriv gärna om det!
Vad gäller det miljövänliga resandet är alla rörande överens om att det är en nödvändighet – inte bara för hållbarheten utan helt enkelt för att resenärerna blir allt tydligare i sina krav. Ingen vill åka på semester och komma hem som en miljöbov, det förtar upplevelsen av resan. Jag träffade Egyptens turistminister Hisham Zaazou på mässan och han var till exempel mycket tydlig när han pratade om turism i öknen i Egypten: ”Visst vill vi ha turister i våra fantastiska öknar, men vi vill under inga omständigheter ha massturism, det klarar inte naturen”.
Vad gäller den ekonomiska biten är jag övertygad om att detta också kommer att styras upp på sikt, både för att resenärerna vill ha mer genuina upplevelser i takt med att de blir mer resvana, men också för att de länder där det idag ”läcker ut” strävar efter att så mycket som möjligt av pengarna ska stanna i landet.
Slutligen en liten kommentar till snabbtåg till kontinenten. Jag tror inte det är ekonomiskt möjligt att skapa snabbtågsförbindelser till kontinenten från Sverige. Ekvationen med antalet passagerare i relation till en enorma investering som skulle krävas går helt enkelt inte ihop.