Museiduell med riktiga svärd – England, Leeds, 1/11, 2010

Leeds i november kanske inte låter som en höjdare, men faktum är ju att det ofta  är offseasonresorna som blir allra bäst.

Utresan gjorde i går, söndag med Norwegian (www.norwegian.se) som är min favorit bland lågprisflygen i Sverige, tätt följda av Air Berlin (www.airberlin.com). Norwegian vinner på betydligt fler direktavgångar från Sverige. Ryan Air (www.ryanair.com) undviker jag gärna eftersom jag får käka Novalucol i ett par dagar efteråt för att få ner saltsyrehalten i magen – jag har aldrig förstått varför lågt pris måste vara samma sak som dåligt bemötande. Är det billigare att vara otrevlig? Norwegian flighten funkade som vanligt perfekt, dessutom var de trevliga,  jag förlåter därför landningen i Edinburgh som var den hårdaste jag upplevt sedan Finnair pensionerat alla piloter som började flyga under kriget. I Edinburgh var det byte till hyrbil och sedan tog det 5 timmar + 1 timme för lunch innan vi kunde angöra Leeds. Vi tog en ”scenic route” framletad via Guide Michelins förträffliga ruttplaneringssite på nätet (www.viamichelin.com). Raka spåret med mer motorväg hade det förmodligen gått minst en timme snabbare.

Självförhärligande utanför The Cliff Lawn som bjuder på rökt lax till frukost.

I Leeds bor vi på en utmärkt Bed&Breakfast – The Cliff Lawn (www.clifflawn-hotel.co.uk) – för drygt 80 pund natten för tre personer inklusive rejäl engelsk frukost. Ett högst civiliserat pris för att förnämligt boende där jag just sitter och författar detta med hjälp av det snabba och kostnadsfria trådlösa nätverket.

Dagen har gått i de yngre förmågornas tecken. Först en utflykt till Roundhay Park (www.roundhaypark.org.uk) där det förutom en fantastisk park också finns ett Tropical House som innehåller en tropisk regnskog med diverse däggdjur, fjärilar fiskar och ormar.

Att få testa ett riktigt medeltida tvåhandssvärd är något som gör rejält intryck på en 7-åring.

Efter det fortsatte vi till Leeds Royal Armouries (www.royalarmouries.org). Det kanske inte låter så upphetsande, men det är ett gigantiskt nybyggt museum med otroligt fint uppbyggda samlingar. Lägg till det flera våningar med riddare och deras vapen och utrustning så har ni en garanterad hit för alla från 5 år och uppåt! Förutom utställningarna har de uppvisningar varje dag. Just när vi var där gjorde två guider en utmärkt demonstration i hur man använde tvåhandssvärd på medeltiden. Otroligt nog är inträdet gratis. På helgerna har de till och med demonstrationer på en särskild arena där riddare till häst i full rustning uppträder, men  detta får man  betala en slant för.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bed&Breakfast, Boende, England, Evenemang, Flygresor, Hotell, Sevärdheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *