Amerikanska pannkakor och flygplatsen som blev en park (Berlin, Tyskland, 17-18/11, 2012)

I Berlin igen. Ni får gärna kalla mig bakåtsträvande, men det är svårt att inte gilla en stad där man misstror plastkort, där alkisarna reser sig från parkbänken när äldre damer vill vila, där brevbärarna har uniform samt gul cykel (och delar ut post på lördagarna!) och där man fortfarande ser buckliga folkabussar med antikärnkraftssymboler som körs av överlevande 68:0r. Det är som att gå i barndom utan att vara senil.

Hotellrummet är minimalt, men snyggt och fräscht.

Har hittat ett mycket trevligt litet hotell i favoritstadsdelen Kreuzberg. Hotell Johann (www.hotel-johann-berlin.de) har 33 rum i en massa olika storlekar. Jag har det minsta enkelrummet, men allt jag behöver finns, sängen är superskön och badrummet har golvvärme. För rummet samt underbar tysk frukost betalar jag 72 Euro natten. Dubbelrummen kostar från 95 Euro. Självfallet ingår Wi-Fi. Mycket väl investerade slantar tycker jag.

Trots att Lufthansa (www.lufthansa.com) serverade frukost på vägen ner från Stockholm var jag rätt sugen när jag kom fram till hotellet och Berlin vore ju inte Berlin utan restauranger som serverar frukost fram till fyra på eftermiddagen.  Sökte därför upp ”The California Breakfast Slam” (www.facebook.com/cabslam) i hippa Neukölln.

Pannkakor med lönnsirap och smör kräver många kilometers promenad…

Bli inte förvånad när du kommer fram till den uppgivna adressen och hittar en bar som heter Lagari (www.lagari-liveberlin.de). Så här hänger det ihop (tror jag…): Lagari är en bar som kör mycket livemusik och teater samt siktar på en engelskspråkig publik. Dagtid under helgerna ”lånas” baren av en amerikan som kör amerikanska frukostar (läs pannkakor, ägg benedicte, french toast eller stek med ägg och potatis med massor av ost). Jag käkade en jättehög pannkakor med granatäpple och bestämde mig för att inte utnyttja det utmärkta turistkortet Berlin Welcome Card (www.berlin-welcomecard.de) mer under dagen utan enbart promenera…

Hos Jean et Lili finns mycket kul grejer för dig som gillar inredning.

Under promenaden snubblade jag över en rolig liten affär – Jean et Lili (www.jeanetlili.de). De säljer sådant som på Blocketspråk (www.blocket.se) kallas Shabby Chic. På produkterna på Blocket ligger tonvikten på första delen av uttrycket, på Jean et Lilis utbud definitivt på den andra delen.  Vill du köpa rustika små skåp och hyllor, knasiga knoppar eller mönsterrullar för att göra dina egna tapeter så har du hamnat rätt. Jag besökte butiken i Kreuzberg, men de har ytterligare två butiker i centrala Berlin.

På söndagen bytte jag upp mig från apostlahästarna till en hyrcykel – såna finns överallt i stan och det kostar 10-12 Euro per dag att hyra en. Berlin är väldigt platt och dessutom utrustat med en massa cykelbanor så det är ett helt idealiskt sätt att förflytta sig på.

Tempelhof är fortfarande världens fjärde största byggnad. Det finns guidade turer under helgerna då du kan se de öde jättelokalerna.

Jag cyklade bland annat iväg till den gamla flygplatsen Tempelhof (www.tempelhoferfreiheit.de). När flygplatsen stängde lät man staketet runt landningsbanorna samt alla byggnaderna stå kvar, men öppnade en massa grindar och bestämde att det nu var en park istället för en flygplats. Sånt händer bara i Berlin! Det är en mäktig känsla att cykla in på de gamla landningsbanorna och blicka in mot den gigantiska terminalen (den är över en kilometer lång och var världens största byggnad när den stod klar!) som nazisterna lät bygga inför propagandaolympiaden 1936. Man får tycka vad man vill om bakgrunden, men framtida generationer kommer nog att tacka för att flygplatsbyggnaderna inte jämnats med marken.

Har förresten hittat en bra blogg för den som är intresserad Berlin och mat – (http://10243berlin.blogspot.de). Den skrivs av  Martin Eksten och även om hans profil  är en smula blygsam/kortfattad drar jag slutsatsen att han bor i Berlin. Bra mat- och bartips har han i vilket fall som helst.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Berlin, Cykling, Historia, Hotell, Inredning, Mat och Dryck, Musik, Teater, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *