Delikatesser och fårmage (Rom 9-10/11, 2012)

Den första fulla dagen i Rom ägnades till en början åt en massa ”måsten” eftersom det var väldigt länge sedan jag var i Rom. Därför blev det raska besök på Pantheon, Spanska trappan, Colloseum, Forum Romanum och Capitoleum. Det är i och för sig väldigt roligt att se dem, men det är faktiskt ännu mer spännande att bara driva omkring och studera alla de fantastiska gamla byggnader i alla upptänkliga stilar som finns i Rom.

Det är svårt att tro att Pantheon är nära 2000 år gammalt när man promenerar omkring där inne.

Det bästa av allt är att man kan kombinera de outtömliga resurserna av arkitektur och fornlämningar med både modern design i form av skor och kläder samt fantastisk mat. Och fransmännen får ursäkta, men jag tycker faktiskt att man får världens bästa mat i Italien, av den enkla anledningen att man inte krånglar till det lika mycket som i Frankrike utan tar vara på råvarornas egenskaper på ett oöverträffat sätt.

Förutom snabbtrippen till det historiska centrumet har jag mest hållit mig i Trastevere samt Testaccio – som ligger mitt emot varandra skilda åt av Tibern. Både dessa är stadsdelar där det bor en hel del ”vanliga” människor. Det gör dem till väldigt levande områden där man för det mesta slipper guider med små flaggor som vallar enorma turistgrupper. Trastevere var en ganska fattig stadsdel som sedan upptäcktes av den vanliga klicken av konstnärer och intellektuella och numera känns det mest som att det är välbeställd medelklass som bor längs de vindlande medeltida gatorna. Det hindrar inte att det är ett intensivt nöjesliv på kvällarna då både turister och italienare är i farten.

Testaccio är också en gammal arbetarstadsdel, men här har inte förvandlingen kommit lika långt (även om nöjeslivet sägs vara minst lika bra som i Trastevere).

Lite matanknutna tips måste jag förstås dela med mig av! Låt oss börja i Trastevere där jag hittat två bra restauranger, båda i den enklare klassen – det vill säga att förrätterna kostar 6-10 Euro, pastan runt en tia och kött och fisk 12-16 euro.

Klockan är tio på kvällen, det är 18 grader varmt och fullt av folk som sitter ute och äter på Da Enzo.

Den första är en traditionell Trattoria och heter Da Enzo (www.daenzoal29.com). Obegripligt populär och med ordentlig kö utanför redan från åttatiden då vi dök upp. Här serveras det rejäl romerska mat av den stadigare sorten. Jag klämde i mig en blandning av potatis och mozarella till förrätt och gjorde sedan misstaget att beställa den traditionella rätten Trippa. Trippa är mage (i det här fallet fårmage) tilllagad i en tomatsås. Det är i ärlighetens namn inte det bästa jag ätit, men definitivt bland mest mättande s0m någonsin passerat över mina läppar! I min matbok kommer det att hamna under rubriken ”intressanta” upplevelser – ungefär som den skotska blodpuddingen haggis. Kul att ha provat, men inget man behöver äta på varje resa.

Det blir snabbt fullt på Fish Market.

En mer udda bekantskap är Fish Market.  Här serveras enbart fisk och mycket av den är rå. Så rå att jag är säker på att jag såg en del av maten röra på sig! Serveringen är också väldigt oitaliensk. Du skriver själv ner din beställning, lämnar den i kassan och betalar. Medan du väntar på att din mat ska bli klar promenerar du till baren och köper det du vill dricka. På så sätt rör sig gästerna hela tiden runt i lokalen och det blir väldigt livligt, en rätt smart idé måste jag säga. Jag har inte lyckats hitta någon hemsida, men Fish Market finns på Facebook (www.facebook.com/FishMarketTrastevere).

Svårslagna calamares.

I Testaccio fick jag tips om Tratoria da Bucatino (www.bucatino.com) av en trevlig dam i en klädaffär. De serverar precis sån mat som jag gillar. Perfekta råvaror och raka rör i köket. De hela små marinerade kronärtskockorna som sedan kokats snabbt var ljuvliga liksom de grillade Calamaris som också hamnade på min tallrik. Bucatino serverar i flera olika rum och det var först på vägen ut jag fick syn på något som liknade ett italienskt smörgåsbord med massor av olika grönsaksrätter. Kommer jag tillbaka ska jag se till att få prova det!

På Volpetti finns det mest och lite till!

Är man i Testaccio är ett besök på delikatessbutiken Volpetti (www.volpetti.com) förresten ett måste. Här finns häpnadsväckande delikatesser och det är inga problem att hitta en ost som kostar 1 000 kronor kilot eller en lufttorkad skinka som går på nästan det dubbla. Själv kom jag ut ungefär 1 500 kronor fattigare, men med en riktigt tung kasse med den bästa tänkbara skinkan, pepparost från Sicilien, ett par kilo parmesanost, en liten bit tryffelost, ett par rejäla salamikorvar och en oändligt liten skvätt balsamvinäger med ett fullständigt löjligt literpris.

Det är svårt att tro att en fantastisk matmarknad finns bakom de här grindarna.

Vill man vara lite mer ekonomiskt återhållsam går det ypperligt att promenera söderut i ungefär en kvart till den marknad som ligger precis vid bron Ponte Testaccio – Roma Farmers Market (www.romafarmersmarket.com) som har öppet lördag och söndag. Här säljer ett 40-tal producenter av härliga livsmedel (många ekologiska) sina matprodukter i små stånd i ett gammalt slakthus. Här är det fyndvarning på det mesta och en kvalitet som vi aldrig ser röken av hemma i Stockholm! Ta med en tom resväska och fyll den så har du italienska delikatesser för det närmaste halvåret utan att det kostar mer än att helghandla på Willys.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Historia, Italien, Mat och Dryck, Rom och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *