Cykla på Bornholm eller vid Göta Kanal och tipsa USA-skribent om guldkorn i Sverige

Veckans Tips – Vecka 23 – 2012

Den här veckan tänkte jag ha lite cykelfokus genom att berätta om ett mysigt pensionat på danska ”cykelön” Bornholm  samt om hur man kan färdas på två hjul bredvid Göta Kanal. Slutligen ger jag dig möjligheten att påverka New York Times bild av Sverige.

På Christiansö strax norr om Bornholm byggdes världens första flottbas.

Vi börjar i söder på den danska ön Bornholm (www.bornholm.info), som i fint väder faktiskt går att ana från den skånska kusten. Bornholm är ungefär 3×4 mil stor och precis lagom för att cykla runt på. På den förhållandevis lilla ytan finns det faktiskt hela 27 mil cykelvägar. Du tar dig hit med BornholmsFaergen (www.faergen.dk) från Ystad eller med Bornholmsexpressen (www.bornholmexpress.dk) från Simrishamn.  Ystadfärjan går året runt och på den kan du också ta med bilen. Färjan från Simrishamn går enbart under sommaren och här är det bara cykel som gäller. Vill du inte ta med egen cykel finns det hur många uthyrare som helst på ön.

Danchelshus – ett äkta pensionat!

Simrishamnsbåten lägger till i Allinge och här finns också Danchelshus (www.danchelshus.dksom är ett äkta pensionat som framkallar känslan av gamla svenska pilsnerfilmer. Det har tre dubbelrum och en lägenhet med lagom egensinnig inredning. Bäst av allt är dock den prunkande trädgården med utsikt över havet. Att bo här kostar från 260-375 danska kronor per person och natt beroende på säsong och rumsval. Själv bodde jag här sent en höst och jag kanske hade tur med vädret, men det var i vart fall magiskt vackert!

Nästa cykeltips har också vattenanknytning. Det handlar om de gamla dragvägarna längs med Göta Kanal (www.gotakanal.se) som man har lagt ner mycket energi på att rusta upp de senaste åren. Nu finns det väl skyltad cykelväg hela vägen från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Östersjökusten. Totalt är det nästan 20 mil. Vill du cykla hela vägen blir det dock betydligt längre eftersom det inte finns någon vettig transport över Vättern för den som inte har egen båt. Vill du göra det enkelt för dig finns det många cykeluthyrare som erbjuder paket av olika slag.

Slutligen kan jag inte låta bli att tipsa om ett sätt att påverka Sverigebilden i USA. Det är reseskribenten Seth Kugel på New York Times (www.nytimes.com) som ska göra en budgetresa i Sverige i juli och vill ha hjälp att planera den. Klicka här för att få lite mer detaljer om vad Seth är ute efter. Senast 12 juni vill han har era tips så ni får raska på!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Cykling, Danmark, Djur och natur, Hotell, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *