En tur i SkiWelt – Österrikes största skidområde (Hopfgarten 22/3)

På söndagen var det dags för en riktig genomkörare av skidområdet som kallas SkiWelt (www.skiwelt.at) och är Österrikes största sammanhängande område med 280 km pist. För den som inte nöjer sig med det går det att köpa ett superliftkort som kallas All Star Card där man får tillgång även till pisterna i Kitzbühel, Alpbachtal, Saalbach, Hinterglemm, Schneewinkel, Hochtal, Wildschönau, Kaprun och Zell am See (totalt är det över 100 mil pister!) samt alla bussar som går mellan de olika områdena. En veckas liftkort i SkiWelt kostar 222 Euro och All Star kortet 245 Euro, så har man den minsta tanke på att utvidga horisonterna är det alltså en mycket god idé att köpa ett All Starkort.

Pistmaskinerna gör ett kanonjobb i SkiWelt. Här jobbar de vid ett av Österrikes högst liggande kapell.

SkiWelt ligger förhållandevis lågt och det är både en styrka och en svaghet. Styrkan ligger i att det är rätt skyddat och finns en hel del fin skogsåkning. Svagheten är givetvis att det inte är lika snösäkert som de högre belägna alporterna. Därför finns det över 1000 snökanoner i området och när det väl blir minusgrader kan de på 3 dagar lägga tillräckligt med snö på hela en tredjedel av pisterna! Det finns också obegripligt många pistmaskiner, vilket vi fick bevis på när man över en natt förvandlade 25-30 cm uppkörd lössnö till fina pister i hela systemet.

Skidåkningsmässigt finns det något för alla, men jag skulle ändå vilja påstå att det är ett område som passar bättre för familjer än de riktiga entusiasterna. Det är grymt välordnat för de mindre medlemmarna i familjen, det finns en restaurang bakom varje kulle och det finns till och med ett dagis för de allra minsta vid dalstationen i Hopfgarten samt ett vid toppen av gondolen. Sen finns förstås hur mycket aktiviteter som helst med hundar, hästar, slädar, etc.

För den som inte nöjer sig med dagsåkningen finns det också 13 kilometer elbelyst kvälls- och nattåkning där det ibland är öppet till 02.00 på natten.

Bra på att sjunga, men också på att bära väskor!

Sedan vi hade pressat oss igenom en stor del av liftsystemet var det dags för dagens hotell som var Leamwirt (www.leamwirt.at) i Hopfgarten. Där är man omåttligt stolta över dottern i huset – Lara-Biancha Fuchs (www.lara.cd) – som är en av Österrikes största schlagersångerskor. Trots stjärnstatusen jobbade hon med gott humör i hotellets reception (jag skulle vilja se Carola Häggkvist (www.carola.com) lämna ut nycklar och bära väskor på ett familjehotell…).

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Hotell, Österrike, Skidåkning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *