Biltåg, skidåkning och bergshytta med karaktär (Stockholm-Hamburg-Innsbruck, 20-21/1, 2012)

Har just tagit mig ner till Österrike (www.austria.infoför en helg  med intensiv skidåkning. Start i Stockholm, 95 mil ner till Hamburg och därefter ombordrullning på biltåget (www.dbautozug.de) på centralstationen Altona – man kör faktiskt rakt genom stationsbyggnaden för att köra ombord bilen, en smått bisarr upplevelse i det strikta Tyskland.

Kör in på stationen och ta till höger strax innan MediaMarkt så kommer du till biltåget till Innsbruck.

Biltåget går vid 19.00-tiden på fredagen och på kvällen är det middag i den trevliga restaurangvagnen med bordsservering på vita linnedukar (här har våra svenska tågföretag en del att lära sig!). Efter en god natts sömn väcktes jag av konduktören med rejäl frukost och vid åttatiden rullade vi in på stationen i österrikiska Innsbruck. Då har vi förflyttats ganska precis 100 mil längre söderut och bilen hinner knappt bli varm innan vi är framme i Hohe Salve som ligger Kitzbühelområdet (www.hohe-salve.com) eller närmare bestämt Kelchsau som är dagens mål.

Vad gäller biltågen kan det förresten vara bra att veta att det tar ungefär tio timmar att köra från Stockholm till Hamburg, men att det är bra att ha några extra timmar för oförutsedda händelser (läs: bilköer!).

Skidområdet som kallas SkiWelt (www.skiwelt.at) är Österrikes största sammanhängande område med 280 km pist och här finner man orter som  WörglHopfgartenItterKirchbichlAngerberg,  Kelchsau,  Mariastein och Angath. Men i Kelchsau där vi åker finns det bara fyra liftar och det är ett av de absolut minsta systemen i trakten. Idag spelar det dock ingen som helst roll, det har fullständigt vräkt mer snö sista dygnet och det är så mycket lössnö att det nästan är svårt att ta sig fram på skidor. Snön fortsätter att falla mycket tätt och stundtals är det väldigt knepigt  att se något överhuvudtaget. Det gör dock inte så mycket eftersom man landar mjukt:)

Moderstock ligger helt isolerat högt uppe i en dalgång.

Efter en eftermiddags åkning med stopp för ett par påfyllningar av kalorier hamnar vi så småningom i en hästdragen släde som tar oss en timme uppför dalgången och rakt ut i skogen. Här ligger Alpengasthof Moderstock som är en gammal bondgård som byggts om till restaurang och har ett antal enkla rum på övervåningen. Riktig gammal pensionatsstämning med rimfrost på enkelglasen, kallvatten i kranen vid handfatet i rummet, knarriga golv och dusch ute i korridoren. Enkelt, men med rejält mycket atmosfär och dessutom riktigt god mat. Det var nästan som att komma hem till Sverige när de ställde fram rådjursgryta med lingonsylt och enbär till middag!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Biltågsresor, Österrike, Skidåkning, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *