Engelska trafikrapporter, billig mobil utomlands och druvplockning i Toscana

Veckans Tips – vecka 29, 2011

Den här veckan kan du lära dig hur du undviker trafikproblem i Storbritannien, ringer och surfar billigt utomlands samt plockar druvor till eget vin i Toscana.

Om jag hade en Jaguar E-type skulle jag möjligen kunna tänka mig att sitta i en brittisk bilkö.

Låt oss starta på de brittiska öarna. Om du någon gång kört bil här vet du att det snabbt kan bildas otroliga köer även på de mest oväntade ställen. Ett bra sätt att undvika detta är att följa trafiken på Frixo (www.frixo.com). Här finns det gratis trafikrapporter som dateras upp var femte minut. Förutom trafikvarningar kan man också kolla genomsnittshastigheten på olika delar av de största vägarna. Självfallet funkar Frixo också på mobiltelefonen. Det är inte den sexigaste tjänst jag sett, men å andra sidan är den väldigt enkel och rättfram.

Stoppa in ett kort från Holidayphone i telefonen när du landar på din semesterort så blir det biligare.

Ska du kika på Frixo i mobilen är det precis som med all annan internetanvändning utomlands – har du inte koll på kostnaderna kan det väldigt snabbt dra iväg. Trots EU-direktiv är kostnaderna för utrikes mobil internetroaming stundtals rena rånet. Ett sätt att råda bot på detta är att utnyttja tjänsten Holidayphone (www.holidayphone.se). Grovt förenklat kan du här köpa ett kontantkort för ett land innan du ger dig av på semesterresan, att tillbringa sin första tid på ett resemål med att rodda med lokala kontaktkort är aldrig kul och dessutom blir det sällan särskilt bra.

På kortet från Holidayphone ingår såväl vidarekoppling från ditt svenska nummer som ett antal SMS, telefontid samt surftid. Exakt vad som ingår och vad korten kostar varierar väldigt mycket mellan olika länder, men jag tycker priserna ser klart bra ut. Jag har inte testat det, men om någon av er som läser detta prövar Holidayphone så vill jag väldigt gärna ha en rapport! En svaghet med konceptet är att det än så länge bara finns kort till ganska få länder, men jag utgår ifrån att man jobbar på att få in fler nationer.

Middag på terassen på Tenuta del Fontino.

Motsatsen till högteknologisk mobilsurf måste vara druvplockning i Toscana. Förutom att man numera kör bort druvorna med traktor så har det nog gått till på ungefär samma sätt de senaste 1000 åren. Vill du plocka druvor till ditt eget vin kan du åka med Wi-resor (www.wiresor.se) till Toscana i höst. Resan leds av vinmakarna Johan Zälle och Per Hallgren från Högberga Gård (www.hogberga.se) och man bor på vingården Tenuta del Fontino (www.tenutafontino.it) . När du skördat dina druvor fraktas de (tillsammans med rätt många andra druvor) till Högberga Gård på Lidingö. Där du först får trampa dina druvor, sedan blanda det och slutligen (ungefär ett år efter skörden) får hämta ut sex flaskor med egna etiketter på Systembolaget (www.systembolaget.se).

Vill du inte betala de 15 950:- resan kostar går det utmärkt att ta in på Tenuta del Fontino på egen hand. I september betalar man runt 55-75 Euro per natt och person för B&B. Med sex nätter blir det rätt mycket slantar över att handla mat och vin för…

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bed&Breakfast, Bil- och taxiresor, Hotell, Italien, Mat och Dryck, Storbritannien och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *