Gårdsboende i Norge, Storbritanniens mest isolerade ö och egen jet på ryggen i Florida

Veckans Tips, vecka 28, 2011

Den här veckan tänkte jag också bjuda på lite småtips för er som börjat semestern och rör er runt på lite närmare håll.

Första tipset tar oss till Norge där man just lanserat en utmärkt internetssajt för bygdeturism (www.hanen.no). Här finns gårdsbutiker, restauranger, gårdar med övernattning, gårdsaktiviteter samt jakt och fiske. Totalt är det ungefär 500 olika ställen som är men i Hanen. Ser du en skylt med en brun tupp på under Norgeresan kan det vara värt att svänga av och undersöka vad som bjuds. Om du redan är i Norge och vill ha en mobilanpassad version av sajten använder du (www.hanen.mobi).

Fair Ilse Lodge ligger ett stenkast från havet.

Jag kan tänka mig att en del av er är i eller är på väg till Skottland. Har du några dagar som du inte planerat in skulle jag vilja tipsa om Storbritanniens avlägsnaste ö – Fair Isle – som ligger mellan Orkney och Shetland. Här har man precis öppnat ett nytt hotell – Fair Isle Lodge (www.fairislebirdobs.co.uk) i anslutning till det fågelobservatorie som ligger på ön. Helpension i dubbelrum får du för mycket prisvärda 50 pund per person och dygn och för barnen är det ännu billigare.

Fair Isle från luften.

Fair Isle är bedövande vacker – om man gillar karg natur och vilt hav –  och eftersom det bara bor 70 själar på den 6×3 km stora ön så är det inga problem att hitta sin egen bit av ön. Att ta sig dit är tyvärr en smula krångligt. Först måste man ta sig till Shetland och därifrån är det postbåt (www.shetland.gov.uk/ferries) (går tisdag, torsdag och lördag) eller litet propellerplan med Directflight (www.directflight.co.uk) (går måndag, onsdag och fredag) som gäller. Mer om Shetland kan du förresten läsa på (www.visitshetland.com).

Eftersom Jet Pack-aggregatet sitter fast i en slang är det ingen risk att du flyger vilse och hamnar på någon av barerna i Key West.

Så till något helt annat. I Key West i Florida kan man hitta det mesta och lite till. Senaste tillskottet på upplevelsesidan är Jet Pack. Mycket förenklat handlar det om en ryggsäck med fotstöd och ett inbyggt vattenjetaggregat som gör att man kan flyga! Många av er minns säkert OS-invigningen i Los Angeles då det kom en kille flygande med en jetmotor på ryggen. Jet Pack funkar på ungefär samma sätt men är oändligt mycket enklare på alla sätt. För 249 USD får man en introduktionskurs på sammanlagt ett par timmar och ska man tro leverantören – Jet Pack Adventures (www.jetpackadventures.com) – så kan de flesta flyga efter ungefär fem minuters instruktion.

Så här ser Stockholms kryssningsapp ut.

Till sist vill jag tipsa om en iPhoneapp som är kul om du är i Stockholm och är intresserad av vilka kryssningsfartyg som kommer till stan. Det är Stockholms Hamnar som tagit fram ”CruiseSthlm” som visar alla inneliggande och väntade fartyg med bilder och kartposition. Kul om man är intresserad av båtar!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Bed&Breakfast, Djur och natur, Flygresor, Hotell, Norge, Storbritannien, Stuga, USA och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *