Kungens chillarplejs i Mombasa och ett kitesurfingparadis

Veckans Tips, vecka 24, 2011

Ni har säkert märkt att Afrika har en stor plats i mitt hjärta. Denna gång tänkte jag därför tipsa om ett par ställen i Kenya vid havet i närheten av Mombasa. Jag har inte varit på plats, men pålitliga observatörer i min närhet går i god för dem. Kungen gillar också en av lodgerna – om detta är en kvalitetsstämpel eller ej vill låta vara osagt…

Chilla på beachen.

Vi börjar på Che Shale (www.cheshale.com) som ligger ungefär två timmars bilresa från flygplatsen i Mombasa, dit det är enkelt att flyga. Flygplatsen i Malindi ligger ännu närmare (20 minuter!) och hit flyger Kenya Airways (www.kenya-airways.com), Air Kenya (www.airkenya.com) and Fly540 (www.fly540.com). Lodgen ligger i en fem kilometer lång bukt och är det enda hotellet i området. De sista tre kilometrarna krävs det fyrhjulsdriven jeep och därför kommer det inte många spontanbesökare…

En av fem bungalows.

Che Shale har en spännande historia. Lodgen startades av pappan till den nuvarande ägaren Justin. Pappan flög efter kusten för 30 år sedan när han fick syn på den öde stranden och bestämde sig för att flytta dit. Han gjorde upp med den lokale hövdingen, tog med familjen och satte upp en tältlodge. På den tiden vandrade lejon, elefanter och flodhästar fortfarande över stranden ner till vattenbrynet på nätterna. De stora djuren är borta, men vildmarksromantiken lever kvar – även om tälten är ersatta av 5 bungalows byggda i underbara naturmaterial. Helpension kostar 100-110 Euro per natt och person beroende på vilken säsong det är – otroligt prisvärt! Vill du resa på en mindre budget har man enklare hyddor – Kajama – några minuters promenad bort. Här bor man för ungefär 35 Euro per näsa och natt. Helpensionen kostar ytterligare 25 Euro.

Vad gör man då på Che Sale? Först och främst chillar man/badar/umgås med andra coola gäster. Dessutom äter man fantastisk mat. Och sist, men inte minst, lär man sig kitesurfing. Stranden är perfekt för den som vill åka runt på en minimal bräda med en skärm ovanför huvudet och passar dessutom både experter och nybörjare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här skulle jag kunna överleva.

 

 

Kinondo Kwetu (www.kinondo-kwetu.com) är snäppet lyxigare, ligger 1,5 timmar från Mombasa och bara en kvarts bilfärd från Ukunda Airstrip dit det också går reguljära flygningar varje dag.

Lodgen drivs av det svenska paret Filip Andersson och Ida Trygg. De kom hit från New York, där de jobbade i reklambranschen, helt utan erfarenhet av att driva hotell. Det verkar dock gå alldeles utmärkt och de har numera en hel del stammisar. En är för övrigt vår kung Carl XVI Gustaf. Jag förstår att han kan behöva en ödslig strand just nu. Vore jag i hans skor skulle jag abdikera, sälja kronan på Blocket (www.blocket.se), byta skorna mot flipflops och dra till Afrika på heltid…

Kanske kungen lagt kronan på kudden här?

Hos Filip och Ida ryms sammanlagt 38 gäster, men de behöver slåss om utrymmet. För badövningarna finns både den stora varma indiska oceanen och två olika pooler. Här gäller all-inclusive som kostar ungefär 2 000-3 000:- per person och natt. Skulle du tröttna på stillheten finns det självfallet internet med trådlös anslutning.

Om du behöver ännu mer bränsle till resebrasan än du kan få här på www.tripant.com så föreslår jag ett besök på det amerikanska reseföretaget Lisa Lindblads resesajt Willing Foot (www.willingfoot.com). Här finns reseförslag till Argentina, Botswana, Ecuador, Frankrike, Holland, Indien, Italien, Kenya, Kina, Mexico, Spanien, Sri Lanka, Sydafrika, Tanzania, Turkiet, Tyskland, Ungern, Uruguay och USA – allt från helgresor till långa safaris. Priserna hamnar stundtals på den löjeväckande sidan, men siten är utmärkt med massor av bra strukturerad och detaljerad information. Perfekt för reseidéer och arm chair travelling.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Hotell, Kenya, Kitesurfing, Lodge, Sol och bad och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *