Vildmarkslodge i Alaska och resor med Paul Theroux

Veckans tips, vecka 23, 2011

Sadie Cove (www.sadiecove.com) i Kachemak Bay State Park i Alaska är en vildmarkslodge som verkar helt magisk. Jag har inte varit där, men har kommunicerat en del med det fantastiskt trevliga värdparet och har lovat mig själv (och dom) att besöka lodgen någon gång.

Närmare vattnet än så här kommer du inte.

Sadie Cove ligger helt isolerat precis i vattenbrynet i en stor fjord. Enda sättet att ta sig hit är med båt, sjöflygplan eller helikopter. Trots det ensliga läget är det dock inte mer än 5 timmar med bil eller 45 minuter med flyg från Alaskas huvudstad Anchorage till Homer som är utgångspunkt för den sista biten av resan.

Värdar är Keith och Randi Iverson. Keith, som har norskt påbrå, började bygga lodgen med egna händer redan i början av 70-talet och han har i princip bara använt material som han hittat på platsen, mycket är drivved. Elen kommer från egen vind- och vattenkraft och mycket av råvarorna till maten tas direkt ur skogen och havet – mer ekologiskt än så blir det inte.

En viktig del av charmen med Sadie Cove är att det är litet. Här finns bara fem stugor (nåja, en ”stuga” är en gammal segelbåt i trä som står på land) och är man sex personer eller fler har man hela stället för sig själv. Värdarna är också en del av charmen. Keith har utforskat varenda bit av trakterna runt Sadie Cove under 30 år och har historier nog för att fylla en mycket låååång semester. Randi lämnade modellvärlden i hemstaden New York på 70-talet och har jobbat på lodger i Alaska i 25 år. 1995 slog de sina privata påsar ihop och jobbar sedan dess tillsammans på Sadie Cove.

Med lite tur kan man stöta på dessa kamrater.

Att naturen är osannolikt vacker behöver jag väl knappast säga. Här finns bergsgetter, björn, älg, vithövdad havsörn, späckhuggare, valar och många andra djur. All utrustning som kan behövas – oavsett om man vandrar upp i bergen eller paddlar ut på fjorden –  finns på plats och ingår i priset. Men smakar det så kostar det givetvis en del också. Dygnspriset per person är 450 USD. Då ska man dock tänka på att allt – inklusive tre måltider som inte skulle skämmas på någon lyxkrog – ingår. Med dagens dollarkurs tycker jag det ser mycket attraktivt ut.

Paul Theroux är en utmärkt reseskildrare.

Slutligen vill jag denna vecka passa på att bjuda på en länk till en utmärkt intervju med den skicklige författaren Paul Theroux som skrivit massor av spännande reseskildringar. Klicka här så kommer du till intervjun. Theroux längtar för övrigt både till Grönland och Angola – jag har varit på båda ställena och förstår att han längtar…

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Djur och natur, Flugfiske, Flygresor, Klättring, Lodge, Mat och Dryck, Paddling, Stuga, USA, Vandring och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *