Testa en ny typ av camping vid stranden i Loire och planera afrikansk safari

Veckans Tips, vecka 25, 2011

Camping behöver inte vara likställt med husvagn, träningsoverall, träskor, lådvin och flintastek. Det bevisas bland annat strax utanför Nantes där man hittar campingplatsen Domaine Les Moulins. På en strand vid franska Atlantkusten satsar man på tält i lyxutförande.

Såna här tält gillar jag. Det här är ett av tre tält i en liten vildmarkslodge i Kaokoland i norra Namibia.

Utan att överdriva tillhör jag nog en grupp som campat mer än de flesta. Först som ung friluftsentusiast, sedan under lumpen som kavallerist utan häst och därefter på diverse expeditioner under mer eller mindre miserabla förhållanden. Jag trodde (och hoppades…) därför att tältboende var ett avslutat kapitel. Sedan dök dock afrikanska safaritält upp i mitt liv och förändrade helt inställningen till camping. Det kan ju möjligen bero på att de afrikanska tälten har rytande lejon på utsidan av tältduken (var lugn, lejonen fattar inte tältkonceptet och inser därför inte hur lätt de skulle kunna ta sig in för att fixa middag) samt bekväma dubbelsängar och egen dusch på insidan – och att man får varmt te på sängen på morgonen.

En annan anledning till att jag ändrat inställning är att den yngre generationen alltid tycker det är fantastiskt kul att campa. Av någon anledning ligger de enklaste campingturerna nästan alltid högst upp på deras minneslista.

Alla har vi väl någon gång drömt om att få bo i ett indiantält.

Men åter till Domaine Les Moulins (www.camping-les-moulins.com). Campingen ligger på ön Noirmoutier ungefär 45 mil sydost om Paris och är öppen från första april till sista september. Den är delad i två, ett område som ligger nära havet och ett som är inbäddat i skogen. Jag skulle välja den del som är närmare havet – skog har vi nog av i Sverige. Det finns flera olika tälttyper – bland annat indiantältsliknande Tipis och Trappeur som mer liknar de ryggåstält som amerikanska trappers och guldgrävare levde i. Alla har dock sköna sängar och kök så att man kan laga sin egen mat.

Från campingen in till stan kan man ta det lilla tåget.

Priserna varierar mycket beroende på tälttyp, läge och säsong. Billigaste veckan för en familj på fyra går på ungefär 300 Euro och sedan går det uppåt för att sluta på 1 100 Euro för en vecka. Under lågsäsong går det också att hyra på kortare tid än en vecka.

Atlanten är ju rätt sval och därför finns det självfallet pool – eller rättare sagt tre pooler. Ett träningscenter gör att det går att hålla midjemåttet under kontroll och vill de vuxna göra utflykter på egen hand finns det också barnpassning. I området finns det massor av aktiviteter. Ridning, segling, cykling, marknader, muséer, akvarium och äventyrsbad är några exempel. Kolla den lokala turistbyråns sajt (www.ile-noirmoutier.com) för mer info.

Här finns allt om afrikanska parker.

Om du vill testa hur det är att åka på safari i Afrika och bo i riktiga safaritält skulle jag vilja rekommendera att du börjar med att köpa den utmärkta boken ”Ultimate Africa Atlas” (ISBN 9781868099245), som har suveräna kartor över massor av nationalparker runt om i hela Afrika. Klicka på  Ultimate-Africa-Atlas så laddar du ner en PDF med exempel på vad som finns i atlasen. Enklast köps Ultimate Africa Atlas direkt från förlaget i Sydafrika  (www.mapstudio.co.za). De har också massor av andra användbara kartor och atlaser.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Camping, Cykling, Djur och natur, Frankrike, Ridning, Safari, Segling, Sol och bad, Stuga, Tält och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *