Tidtabeller direkt på kartan, reseutrustning på nätet och fri flygplatssurf i Norge

Veckans Tips, vecka 26, 2011

Eftersom ni säkert redan planerat sommarens semester tänkte jag inte locka med fler spännande hotell, udda upplevelser och annat som brukar förkomma här. Istället ska jag ge lite praktiska tips inför semesterresan.

Så här ser det ut när man letar fram färjorna i Göteborg. Bara att klicka på symbolen för tidtabellen.

Låt mig börja med Eniro (www.eniro.se) som (trots den helt bedrövliga börskursen) gjort något riktigt bra. De har nämligen kopplat tidtabeller till sin karttjänst. Här kan man se avgångar för bussar, spårvagnar, tåg, tunnelbana och färjor under de närmaste timmarna.

Så här fungerar det:

• Gå in på http://kartor.eniro.se/.

• Sök fram en adress eller en ort.

• Välj ”Tidtabell” i högermenyn.

• Du ser nu alla hållplatser i närheten av den valda platsen. Klicka på en hållplats och simsalabim så kan du se avgångarna för de närmaste timmarna.

Jag har testat på ett antal ställen och visserligen finns inte allt med, men det är ändå förvånansvärt mycket som dyker upp. Toppenbra hjälp i en ny stad eller för att enkelt kolla om färjan går i tid. Tänk när sedan bokningen blir kopplad direkt till kartan – det bör väl vara nästa steg.

Smart fotoväska från Pacsafe som gör det väldigt knepigt för klåfingriga som vill komma åt din utrustning.

Som ni säkert märkt så gillar jag att resa med lätt packning. För att kunna göra det krävs det en del specialgrejer. De går givetvis att finna på olika ställen, men vill du slippa rusa runt på stan för att hitta rätt utrustning kan jag föreslå ett besök på PickPack.se (www.pickpack.se). Här finns det mesta du kan behöva på resan.

Jag har inte använt dem själva, men har goda referenser från kamrater som gjort det och sortimentet är faktiskt imponerande. De lär också vara snabba på att leverera.

Det finns få saker som är så irriterande som när man ska betala för internetuppkoppling på flygplatser. Det är inte kostnaden som stör, för den är oftast inte avskräckande, utan det är processen med inmatande av alla kreditkortsuppgifter och sedan uppkoppling via ett lösenord som oftast är långt som ösregn. Har man ont om tid hinner man ofta inte ens komma igenom processen innan det är dags att kliva ombord på planet.

I Norge har man fattat det här och därför har man nu infört fri internetuppkoppling på de flesta av Norges flygplatser (www.avinor.no). Det innebär till exempel att man kan surfa gratis på Gardemoen i Oslo. Bara att öppna locket på datorn och köra. Heja Norge!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Bussresor, Flygresor, Norge, Sverige, Tågresor och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *