Prisvärt på Costa del Sol och i Estland samt nytt direktflyg till Svalbard

Veckans Tips – Vecka 40 – 2012

Den här tiden på året är det ingen dum idé att göra små utflykter för att hålla humöret uppe. Den här veckans tips tar oss därför till ett mysigt hotell på Costa del Sol, ett rastaurangfynd i Estland och på arktiska äventyr på Svalbard (även om man kanske ska vänta med just denna utflykt till våren…).

Utsikten från Avalons restaurangterass går inte av för hackor och det gör inte maten heller.

Just nu är det många svenskar som åker till spanska Costa del Sol för att njuta av bättre väder än det Sverige kan erbjuda. Vissa delar av kusten är förvisso rätt förfärliga med exploateringar som byggdes under den tid då allt gick att sälja i Spanien, men det finns också många ställen som fortfarande är väldigt vackra. Ett sådant är den lilla staden Nerja ungefär fem mil öster om Malaga. Ett par kilometer utanför stan driver det brittiska paret Kevin och Alix ett hotell som heter El Avalon (www.avalonnerja.com). Man har sex trevliga rum med privata terrasser och underbar restaurangterrass med utsikt över havet. Kevin är en mycket duktig kock och har jobbat i många delar av världen innan han hamnade på El Avalon. Dubbelrummen kostar 45 Euro under lågsäsong och med det priset är det inte konstigt att det ofta är fullbokat. Min uppgiftslämnare John-Helge Haugsbakk (som är ett riktigt reseproffs) var grymt impad av såväl rum som mat!

Põhjaka serverar inte bara fantastisk mat, de har också en vinylsamling som är något extra.

Om du gillar närodlat, god genuin mat och häftiga gamla miljöer skulle jag föreslå att du tar båten över till Estland med Talllink Silja Line (www.tallinksilja.com) och sedan söker dig till Põhjaka mõis (herrgård)(www.pohjaka.ee) som ligger i Järvamaa mellan Tallinn och Tartu. Här har tre unga kockar rustat upp den gamla herrgården, men lämnat mycket av den gamla slitna miljön. Maten är dock allt annat än sliten. Här lagar man mat med lokala råvaror och källaren är fylld med inläggningar och egna konserveringar. Fantastiskt säger de som varit där! Tyvärr är hemsidan bara på estniska, men lite mer info finns på (www.visitestonia.com). Varför inte  åka till Estland som alternativ till julbordet och kombinera herrgårdsbesök med julhandel i Tallinn?

Åk till Svalbard, hyr ett hundspann och ge dig ut i den härliga arktiska miljön.

Ett annat ställe som jag gärna åker till är Spetsbergen. SAS (www.sas.se) har varit ensamma om att flyga till Longyearbyen, men i mars bryts detta monopol när Norwegian (www.norwegian.com) också börjar flyga från Oslo till Svalbard. Biljetter kan du beställa från och med idag. Passa på att åka dit och hälsa på en isbjörn medan det fortfarande finns några kvar. En hundspannstur på Svalbard är också en oförglömlig upplevelse, även utan björnmöte. Klicka här om du vill läsa mer om detta!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arktis, Båtresor, Djur och natur, Estland, Flygresor, Hotell, Hundspann, Mat och Dryck, Spanien, Svalbard och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *