Regnet driver mig till Tysklands trendigaste stad (Berlin, Tyskland, 10/7, 2013)

Igår var mitt tålamod med det svenska ”sommarvädret” definitivt slut. Därför blev det en tur till Berlin där flygresan  ombesörjdes av det  tyska lågprisbolaget Air Berlin (www.airberlin.com). Fast hur lågpris de egentligen är kan ju diskuteras. Dryga 2 000:- kostade biljetten (köpt med kort varsel), men då får man å andra sidan; resa med bagage, knäutrymme som gör att man kan röra sig när man satt sig, gratis dricka och snacks samt sist (men inte minst) en kabinbesättning som lämnat tonåren bakom sig och dessutom verkar tycka det är kul att jobba.

The Circus Hotel ger mycket för pengarna.

Vid landningen på Berlin Tegel (www.berlin-airport.de) valde jag att ta mig in till stan med lokala färdmedel. Det passerar flera olika lokala busslinjer på flygplatsen och för det humana priset av 2:30 euro  tar man sig både med buss och anslutande tunnelbana dit man ska. Att ta sig till det hotell jag valt – The Circus Hotel (www.circus-berlin.de) – var hur enkelt som helst.

The Circus Hotell är ett halvstort boutiquehotell med otroligt bra läge i gamla Östberlin på Rosenthaler Platz. Rummen är inte stora, men bekväma, trevliga och lagom trendiga. Frukostbuffén är inte den största världen skådat, men kvaliteten på det som serveras desto bättre och dessutom går det att sitta ute på deras trevliga bakgård och mumsa i sig frukosten. Eftersom det här är Berlin med (=sena nattvanor) serveras det frukost fram till klockan ett på dagen! Lägg till fri WiFi i hela hotellet, mycket trevlig och hjälpsam personal och priser som börjar på 80 euro för två pers i ett dubbelrum så förstår ni säkert att det är rätt prisvärt. Tvärs över gata  har förresten Circus ett Hostel som är ännu billigare.

Berlins spännande bakgårdar hade jag aldrig hittat in på utan Gabriellas hjälp.

Mitt på tisdagen hade jag bokat en nära fyra timmar lång privat guidning till fots. Det gjorde jag via Berlinagenten (www.berlinagenten.com) som startats av svensken Henrik Tidefjärd. De har massor av individuella, annorlunda guidade turer med allt från specialanpassade limousinefärder till turer med inriktning på mat, kultur, arkitektur eller historia. Jag guidades av Gabriella Cysek som är svenska, men har bott på tio olika adresser i Berlin sedan början av 90-talet. Det hon inte kan om Berlin är med andra ord inte värt att veta! Samtidigt som hon visade trendiga butiker, härliga restauranger och speciella byggnader berättade hon mycket om hur Berlin utvecklats och om dagens trender. En absolut toppnotering på min guideskala!

Baren på Chén Chè var tom av den enkla anledningen att varenda kotte satt utomhus i det fina vädret.

På kvällen drog vi nytta av ett av Gabriellas kulinariska råd och besökte den lite finare vietnamesiska restaurangen Chén Chè (www.chenche-berlin.de) inte långt från hotellet. Som många andra mysiga ställen har man utnyttjat en innergård och största delen av restaurangens platser är därför utomhus mellan små bambustånd – väldigt trevligt. Jag är ingen expert på vietnamesisk mat men min varma risnudelsallad – Bún Bò Nam Bô – var i vart fall utmärkt. Och sällan har varit så kul att betala – under 400:- för två pers inklusive  två enorma cocktails före maten.

Anledningen till att det finns så enormt mycket vietnamesiska restauranger i Berlin är förresten mycket enkel. Gamla DDR var ett av få länder som vietnameser kunde emigrera till.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Berlin, Bussresor, Flygresor, Historia, Hotell, Mat och Dryck, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Regnet driver mig till Tysklands trendigaste stad (Berlin, Tyskland, 10/7, 2013)

  1. Tina Andersson skriver:

    AirBerlin har en längre tid jobbat på att slippa ”lågpris”-stämpeln, då de ju erbjuder full service ombord. Men 2000 kr på kort varsel och med allt som ingick är ju en väldigt bra deal denna sommar, så du har ju fått både och i det här fallet 🙂

    • Clas Johansson skriver:

      Du har så rätt. I det här vädret får nog drygt 2000 kronor betecknas som ett bra pris. Att det sedan var ännu kallare och ungefär lika regnigt i Berlin kan knappast Air Berlin lastas för:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *