Stark sol, kall snö och stora carvingsvängar (Arosa, Schweiz – 2/3)

Att ta tåget från Chur till Arosa är ett trevligt sätt att komma upp till byn.

Dagens inleddes med en knapp timmes bilfärd i strålande solsken upp till Arosa (www.arosa.ch) som från början var sanatorieort och sedan blev en av de riktiga inneorterna i Schweiz  på 50- och 60-talet. Det är bara drygt tre mil upp från Chur, men den otroligt vackra vägen är smal och har 244 skarpa kurvor, inget för den åksjuke. Den som vill slippa slingra sig fram på vägen tar istället den smalspåriga järnvägen som är världens brantaste utan kuggar.

Solen skiner allt vad den orkar på 2653 meters höjd i Arosa.

Skidområdet (www.arosabergbahnen.com) ligger i en stor skålformad dal mellan en rad höga toppar och som högst kommer man upp på 2 653 meter med helt magnifik utsikt. Systemet har ungefär 70 kilometer pist och en hel del möjligheter för den som vill åka offpist mellan de välpistade områdena. De flesta av nedfarterna är dock blå och röda så det är inget för den som vill ha extrem åkning.

Vi har bästa tänkbara förhållanden. Solen skiner från en blå himmel, det är helt vindstilla, några plusgrader i luften och ändå iskall, fast snö. Bäst av allt är att det är rätt lite folk i backarna och obefintliga köer i liftarna. Med andra ord kan man dra på hur snabbt som helst i stora carvingsvängar med perfekt grepp (tills benmusklerna börjar säga ifrån på eftermiddagen och sladdarna börjar komma, men det är inte backarnas fel).

I flera år har man förresten pratat om att koppla ihop Arosa med Lenzerheide (www.lenzerheide.com) i nästa dalgång där vi åkte igår. Det skulle skapa ett enormt skidområde. Hittills har dock aktivister i området satt stopp för planerna.

Från många av husen i Arosa kan man åka rakt ut i backarna.

Arosa är ett mysigt och väl sammanhållet område med en by där det mesta finns, här finns också en hel del läckra hus med ski-in-ski-out vilket inte är så otroligt vanligt i alperna. Om det finns hus att hyra bland dessa har jag inte hunnit undersöka ännu, men jag hoppas få en stund över att kolla på det. Vill du kika på hotellen i Arosa kan du göra det på (www.hotels.arosa.com).

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Hotell, Hus, Schweiz, Skidåkning, Tågresor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *