Integration i art decostil för 100 år sedan (Lissabon, Portugal, 24/8, 2017)

Precis nedanför Sao Jorges murar finns en del fantastiska hus.

Precis nedanför Sao Jorges murar finns en del fantastiska hus.

Tidig uppgång är alltid bra när det blir riktigt varmt fram på dagen, så den regeln höll jag mig till i dag.

Tyvärr är Lissabon ingen morgonpigg stad så därför var det inte mycket som var öppet vid 8-tiden. Därför fick det bli lite extra frukost i väntan att på att den stora borgen Castelo de Sao Jorge (www.castelodesaojorge.pt) skulle öppna 09.oo. Inträdet till snart tusenåriga Sao Jorge är 8,50 Euro, men det är ett lysande ställe för att se hela Lissabon från ovan och ta fina bilder, så det kan det vara värt.

Den klassiska spårvagnen nummer 28.

Den klassiska spårvagnen nummer 28.

Vill man inte gå upp till borgen kan man förresten passa på att åka den klassiska spårvagnen nr 28 som tar sig fram i branta backar och på smala gator. För övrigt är 28:an en utmärkt sightseeingtur.

En liten bit nedanför borgen finns den lilla nyrenoverade parken Jardim do Cerco da Graca som just öppnat för besökare. Gräset är grönt, utsikten fin och i ena hörnet ligger ett litet, trevligt Café. Att döma av väderstrecken borde det här vara ett lysande ställe för sundowners…

Den flotta sidan av Vila Berta...

Stora terrasser på den flotta sidan av Vila Berta…

...och den enklare sidan. Kvaliteten är dock väldigt hög.

…och den enklare sidan av samma gata. Kvaliteten är dock väldigt hög.

Ytterligare tio minuters promenad från parken ligger en gatstump du inte ska missa om du är det minsta intresserad av gamla hus, stadsplanering eller art deco. Gatan heter Vila Berta och byggdes när Portugal industrialiserades i början av 1900-talet. Då behövdes mycket nya bostäder och ofta förtätade man i befintliga kvarter. Ett sådant ”kvarter i kvarteret” kallas en ”Vila”. Just det här byggdes av en framsynt brasiliansk entreprenör med sociala visioner. En sak han gillade var integration, långt innan det blev högsta mode bland stadsplanerare och politiker.

Brassens metod var synnerligen praktisk, på ena sidan av gatan byggde han enklare hus med fyra lägenheter i varje och på den andra sidan flottare hus i tre våningar med fantastiska terrasser. På så sätt samsades de som jobbade på fabrikerna och de som bestämde över produktionen på samma gata. Metoden funkade bra enligt de som kan sin Lissabonhistoria. Man byggde också i otroligt hög kvalitet, så husen är väldigt vackra och fortfarande helt i originalskick!

Det går för övrigt att bo i en pytteliten lägenhet med två sovrum i ett av husen på den flotta sidan gatan. Lägenheten kallas Vintage Vila Berta och har ingen egen hemsida, men leta på www.booking.com så kommer du att hitta den. Kostar knappt 1 000 kronor natten.

Organi serverar både inomhus och utomhus.

Organi serverar både inomhus och utomhus.

Om du drabbas av klimatångest på grund av att du äter för mycket kött i Lissabon kan du söka dig till Organi Chiado (www.organi.pt). Här är 90 % av menyn vegetarisk och det är gott om svenska hipsters vid borden. Alla råvaror är ekologiskt odlade, man använder inte något socker i sin matlagning och maten är riktigt god. Jag beställde ett fat med tre olika vegetariska röror som förrätt och en jättelik sallad som huvudrätt. Därmed var magen full och mitt dåliga klimatsamvete nödtorftigt dövat för dagen.

Ingen tar illa upp om du sätter dig och läser en av böckerna på Bertrand.

Ingen tar illa upp om du sätter dig och läser en av böckerna på Bertrand.

På vägen tillbaka till hotellet passerade jag också världens äldsta bokhandel. Den heter Bertrand (www.leitorbertrand.pt) och ligger på Rua Garrett 73, men ska inte blandas ihop med andra Bertrand-bokhandlar, eftersom Bertrand numera är Portugals största bokkedja. År 1732 startade i alla fall Bertrand och i  nuvarande lokal har den legat sedan  1755! Längst in i lokalen har man precis startat ett trevligt litet café där man kan avnjuta en kaffe och en bok.

Kakel modell äldre.

Kakel modell äldre.

Runt hörnet från Bertrand finner man d´Orey Tiles (www.doreytiles.pt) som specialiserat sig på kakelplattor. Det finns det i och för sig en miljon andra butiker som har i Lissabon, men d´Orey skiljer sig från de flesta andra eftersom man har ett imponerande sortiment av antika kakelplattor – azulejos. Vill du ha kakel från 1500-talet är det hit du ska gå! Förutom kakel har de en hel del andra antikviteter och massor av industridesign.

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Antikviteter, Arkitektur, Böcker, Lägenhet, Lissabon, Portugal och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *