Avstigning med precision och fina masker (Venedig, 29/6, 2013)

Om det var välorganiserat att checka in på kryssningsfartyget Splendour of the Seas (www.royalcaribbean.com), så var det om möjligt ännu mer drillat att kliva av båten i Venedig.

Det finns mycket att se när man klivit av båten i Venedig.

Det finns mycket att se när man klivit av båten i Venedig.

Bagaget tas om hand av besättningen sent på kvällen dagen innan landstigningen och notan för allt man gjort på båten kommer tidigt på morgonen. Jag måste erkänna att jag var förvånad över hur få människor som hade något att ifrågasätta. Det handlar trots allt om en hel veckas inköp av dryck, aktiviteter, utflykter, shopping och hyra av manschettknappar till smokingen (kostar 8 dollar kan jag meddela den som liksom jag glömmer detta viktiga smokingtillbehör) och för många är köpelistan otroligt lång. Lägg till det att båten hade datahaveri större delen av ombordstigningsdagen och att allt då skrevs upp manuellt. Jag blir allt mer imponerad av organisationen av dessa stora skepp.

När det ekonomiska är fixat delas de 2 000 passagerarna upp i smågrupper och sedan leds en grupp i land var tionde minut. Inget kaos där man hämtar bagaget, inget slagsmål om taxibilar och ingen risk för nertrampning vid den People Mover som för 1 euro tar mig den korta, men viktiga biten, över vattnet in till busstorget i Venedig. Kost sagt ett mycket civiliserat sätt att lämna ett färdmedel!

Masktillverkare.

Här görs riktiga masker.

Resten av dagen tillbringas på promenader runt om i Venedig. Jag tippar att masker i olika former (i hård konkurrens med gondolmodeller) är det vanligaste innehållet i de hundratals souvenirshoppar som finns i staden. En överväldigande majoritet av maskerna är säkert tillverkade i Kina eller något annat låglöneland, men det finns också en del affärer där man har egen verkstad och gör sina egna masker från grunden. De är oändligt mycket snyggare och förstås också motsvarande dyrare. Jag fann en mycket fin affär som höll till i ett hus som ursprungligen byggdes på 1300-talet. Den heter La Commedia och ligger på S. Polo, Calle l´Ogio 2470. Här finns du fantastiska masker i papier maché.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Båtresor, Hantverk, Historia, Italien, Venedig och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *