Havet tar tillbaka marken där olympiska spelen föddes (Katakolo/Olympia, Grekland, 27/6, 2013)

Nattens förflyttning med Splendour of the Seas (www.royalcaribbean.com) tog mig runt halvön Peloponnesos till Katakolo på den västra kusten. Katakalo i sig är väl inte så mycket att skriva hem om, men det är utgångspunkt för utflykter till Olympia där de olympiska spelen föddes 776 före kristus och där man sedan sprang, hoppade och brottades vart fjärde år i över 1000 år.

En okänd atlet vid ingången till stadion i Olympia.

En okänd atlet vid ingången till stadion i Olympia.

Först hade jag inte tänkt åka till Olympia, men när det fanns hyrbilar för 35 euro per dag på kajen i Katakolo (www.katakolo.info) var det svårt att låta bli. På Dias (www.rentacarkatakolo.gr) hade de en utmärkt liten Fiat Panda. Att fixa allt tog max 5 minuter och sedan var det en dryg halvtimmes körning till Olympia (www.olympia-greece.org) som faktiskt var en positiv överraskning. Det ligger väldigt vackert och hela den här delen av Peloponnesos är dessutom väldigt grön eftersom det är gott om vatten.

På den här föga glamorösa platsen tänds den olympiska elden.

På den här föga glamorösa platsen tänds den olympiska elden.

För den som är intresserad av antik historia är faktiskt den här, för oss nordbor ganska okända, delen av Peloponnesos högintressant. I trakten finns ett 10-tal olika lämningar av varierande dignitet. Toppnumret är nog Olympia där jag efter en del sökande lyckades hitta den blygsamma plats där den olympiska elden fortfarande tänds inför de moderna olympiska spelen (www.olympic.org). Lite högtidligt var det faktiskt.

Havet tar tillbaka mark i rask takt.

Havet tar tillbaka mark i rask takt.

Efter dagens historiska dos var det dags för mat och bad. Båda dessa aktiviteter kan klaras utefter kusten söder om Katakolo. Själv hamnade jag på den enda tavernan nere vid vattnet i den lilla byn Spiantza och fick en utmärkt grekisk lunch efter en intressant färd längs kusten. På den här kustremsan får man en väldigt påtaglig varning om vad som kan hända när något i naturen förändras. I detta område har nämligen sanderosionen slagit till med full kraft och hundratals hus har spolats ut i havet. Det är en rätt sorgesam syn att se hur husen successivt försvinner.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båt, Båtresor, Bil- och taxiresor, Grekland, Historia, Mat och Dryck, Sol och bad och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *