Snabbresa till Europas häftigaste huvudstad (Stockholm-Berlin, Tyskland t o r, 8/7, 2013)

I går var det dags för en snabbresa till den tyska huvudstaden Berlin som jag tycker är Europa häftigaste huvudstad för tillfället. Ansvariga för flygtransporten denna gång var Air Berlin (www.airberlin.com). Innan jag klev ombord passade jag dock på att äta frukost i loungen i terminal 2 på Arlanda (www.swedavia.se). Här finns bara en lounge och den drivs av Menzies Aviation (www.menziesaviation.com). Loungen betjänar en massa bolag som flyger från denna terminal (som inom parantes sagt är mycket smidigare att flyga från eftersom den är betydligt mindre än femman).

Ny och fräsch lounge i terminal 2 på Arlanda.

Ny och fräsch lounge i terminal 2 på Arlanda.

Jag utnyttjade mitt Priority Pass (www.prioritypass.com), ett loungekort som gäller på 600 flygplatser i hela världen oavsett vem man flyger med och i vilken klass. Väldigt smidigt. Jag får mitt kort av American Express (www.americanexpress.com/sweden/), men kortet går också att köpa för mellan 99 och 399 Euro per år beroende på vilken nivå man väljer. Loungen i terminal 2 är helt nyöppnad och väldigt fräsch. Utbudet av mat är inte så imponerande, men det är det å andra sidan inte i några lounger nu för tiden om man inte flyger första klass. Personligen är jag mer intresserad av lugn och ro, en skön fåtölj, wifi och spännande tidningar.

Att anlända till Tegel (www.berlin-airport.de)  i Berlin är som vanligt mycket enkelt. Det är nästan så att jag hoppas att de inte ska få igång den nya storflygplatsen som för närvarande är flera år försenad och som ingen verkar veta när den kan tas i drift. Från Tegel tar det 20 minuter med reguljär buss in till stan.

En behaglig uteservering bjöd på härlig hamburgare till McDonaldspris.

En behaglig uteservering bjöd på härlig hamburgare till McDonaldspris.

Innan mitt möte slog jag mig ner på Nollendorfplatz. Här fann jag en enkel restaurang med uteservering under stora träd med det tveksamma namnet The Sixties Diner (www.sixtiesdiner.de). För samma pris som ett vanligt mål på en svensk McDonalds kostar fick jag en härlig grillad hamburgare, frasiga french fries och en fräsch coleslaw, ett jätteglas iste och trevlig service.

Efter ett rätt tröttsamt möte med en oändligt formell tysk notarie hade jag lite tid över för ett besök på min favoritbutik Manufactum (www.manufactum.de). Butiken är motsatsen till Ikea (www.ikea.se). Manufactum har allt mellan himmel och jord, det är skitdyrt och kvaliteten är makalös. Här finns jeans som du förmodligen inte kan slita ut under en livstid, verktyg som gör att en verktygsfetischist som jag nästan får hjärtklappning och trädgårdsgrejer som gör att engelska kvalitetsprylar framstår som kinesiskt junk. Dessutom finns möbler, lampor, köksgrejer, kosmetika, möbler och en sparsmakad men högkvalitativ delikatessavdelning.

Bara så ni vet det så finns inget i den här menyn i verkligheten när ni flyger mellan Stockholm och Berlin.

Bara så ni vet det så finns inget i den här menyn i verkligheten när ni flyger mellan Stockholm och Berlin.

Hemresan med Air Berlins sista plan från Tyskland grumlades något av att den noggranna kaptenen bestämde att ett däck måste bytas, men otroligt nog klarades det av på ungefär en halvtimme! Lite sur blev jag sedan när det visade sig att man bara kan få mat på sträckan Berlin-Stockholm om man beställt den på internet 48 timmar innan avfärd… Den lockande broschyren med Air Berlins mat som låg i stolsfickan på morgonen hade med andra ord inget med verkligheten att göra – varken på morgonen, kvällen eller någon annan tid på dygnet. Rätt oproffsigt på ett i övrigt väldigt bra bolag!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Berlin, Bussresor, Flygresor, Mat och Dryck, Shopping, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *