Se världens dyraste bil, besök mystiskt Berlinhus och köp vinblöja

Veckans tips – Vecka 29, 2013

Pricka in rätt lördag så kan du få se världens värdefullaste bil i Kalifornien. Under några veckor kan du också kika in i ett mystiskt hus i Berlin. Dessutom berättar vi hur du hittar en flygblöja till ditt vin.

Är du intresserad av art deco, gillar bilar och planerar en resa till Kalifornien? Då tycker jag du ska skriva upp Mullin Automotive Museum (www.mullinautomotivemuseum.com) på din att-göra-lista. Museet ligger i den välbärgade staden (10 % av invånarna här är dollarmiljonärer) Oxnard (www.visitoxnard.com) mitt emellan Los Angeles och den trevliga kuststaden Santa Barbara (www.santabarbaraca.com) och det är ett perfekt stopp på vägen.

På Mullin Automotive Museum finns en Bugatti 57SC Atlantic.

Bugatti 57SC Atlantic kan du beskåda om du åker till Oxnard någon lördag.

Finansmannen Peter Mullin, som är helt såld på franska bilar från 20- och 30-talen, ligger bakom museet där man bland annat visar en Bugatti 57SC Atlantic, som anses som världens mest värdefulla bil. Det tillverkades bara 4 stycken och vill du köpa en får du nog räkna med att slanta upp runt 40 miljoner (dollar…). I Oxnard finns självfallet ytterligare ett gäng Bugattis (www.bugatti.com) samt ett antal Avions Voisin, Delahaye och annat smått och gott. Inträdet är bara 12 dollar, men du måste köpa biljett i förväg och det är bara öppet några timmar mitt på dagen ett par dagar i månaden (för det mesta på lördagar).

på Wallstrasse 85 Berlin har tiden stannat.

Här har tiden stannat mitt i Berlin.

En annan spännande miljö som är svår att komma åt är Wallstrasse 85 i Berlin. Huset byggdes 1872 som järnaffär (lite annat stuk än K-Rauta och Fredells…) och användes sedan (om jag förstår rätt) som tjusig danslokal. Lokalen lär vara fantastisk och det går massor av rykten om dess utseende och varför den står tom sedan massor av år. Från början av augusti till slutet av september finns det en chans att kika in i detta Berlinhus eftersom man då ordnar utställningen Between Time (www.betweentime.de) där det visas unika möbler, vintagedesign och modern konst.

JetBag skyddar vinflaskan.

Skyddar ditt vin i resväskan.

Slutligen ett litet praktiskt tips för dig som vill ta hem en vinflaska med flyget då och då, men inte vill resa runt med en specialinredd väska för de goda dropparna. Företaget Unique Luggage (www.unique-luggage.se) säljer en så kallad JetBag. Det är ett flaskskydd bestående av en kraftig plastpåse med förslutning och ett cellulosamaterial som både skyddar och som suger upp vinet (misstänkt likt en vanlig blöja…) om du ändå skulle ha oturen att få flaskan sönderslagen. 129:- kostar två JetBags.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Antikviteter, Arkitektur, Berlin, Inredning, Museum, Resegrejer, Tyskland, USA och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *