Konsten att ta sig till Venedig (Ljubljana, Slovenien – Venedig, Italien, 5/7, 2022)

Att lämna trevliga Ljubljana (www.visitljubljana.com) är inte lätt, men det blir något enklare eftersom nästa etappmål är undersköna Venedig (www.turismovenezia.it).

Enklast är att sikta på de betalstationer som tar kort.

Bilresan tar ungefär tre timmar och efter att vi kört över gränsen går den på A34 – en av Italiens utmärkta motorvägar som kallas Autostrade. Att köra på dem är dock inte gratis, det kostar ungefär 75 cent per mil. Tyvärr kan köerna bli helt outhärdliga när det inträffar olyckor, men det får du ingen rabatt för…

Att ta sig in till Venedig är ett litet företag i sig och görs i ett antal steg. När du kommer med bil gäller det att ta sig till Tronchetto. Här finns de flesta parkeringarna. Jag rekommenderar att du väljer det enorma P-huset (www.tronchettoparking.it) och letar reda på en plats så långt ut som möjligt (söderut). På så sätt blir promenaden till båtarna – Vaporetto (www.actv.avmspa.it) – kortast. Är det högsäsong är det en bra idé att boka plats i förväg. Att ha bilen i P-huset kostar 22 euro per dygn och det räcker att du dragit över en minut så får du betala för nästa dygn också.

Vaparettostationen vid den legendariska Rialtobron.

Nästa steg är att försöka ta så lite bagage som möjligt med dig. Sedan är det promenad till kajen där båtarna går. Står du längst bort är det bara drygt 100 meter och det uppskattar man särskilt när det är 35 grader varmt, som när vi anländer.

Biljetter till båtarna du köpa i den lilla serveringen som man promenerar förbi på väg till båtarna. Jag vill starkt rekommendera att du köper ett flerdagarskort som ger obegränsade resor på Vaporettos. 1 dag kostar 20 euro, 2 dagar 30 Euro, 3 dagar 40 euro och en vecka 60 euro. Eftersom en enkelresa kostar 7,50 euro har du väldigt snabbt tjänat in kortet och kortet gör det också oändligt mycket enklare att resa.

I teorin får du bara ha ett bagage med dig på Vaporettos, men jag har hittills aldrig sett någon som blivit tvungen att betala för extra bagage.

Det finns för övrigt en utmärkt app som hjälper dig att ha koll på linjer och tidtabeller. Den heter ”CheBateo?”.

När du väl tagit dig in till rätt hållplats i Venedig kan du bara ta dig fram till fots, så ryggsäck eller en rullväska med bra balans och stora hjul är till stor hjälp. Försök få en bra vägbeskrivning och använd dig av den när du ska hitta till ditt boende. Gatuadresserna är minst sagt förvirrande i Venedig och det är lätt gjort att din telefon tar dig till helt fel ställe.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Italien, Venedig och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *