Pienza en av Italiens trevligaste städer

På Il Rossellino behandlas såväl mat som vin med vördnad.

Veckans Tips – Vecka 47, 2010

Av någon anledning tycker jag att den gamla påvestaden Pienza (pienza.com) i Toscana är en av italiens trevligaste städer. Möjligen kan det bero på att staden är liten och därmed lätt att överblicka samt att jag alltid fått fantastisk mat här.

Bäst av restaurangerna är den något undanskymda Ristorante Il Rossellino. Den drivs av ett charmigt äldre par (som tyvärr bara pratar italienska), har endast tolv platser och serverar gudomlig mat och vin som matchar den. Beställ bord på +39-578- 749064. Hemsida och e-post? Glöm det, jag vet inte ens om de tar betalkort, men gissar det. Själv tycker det känns självklart att betala kontant här och är bara ledsen att jag inte längre får betala med liresedlar med massor av nollor på.

Castelmuzio ligger vackert på en bergstopp med olivlundar på sluttningarna runt om.

Nu vill jag dock slå ett slag för Castelmuzio, som ligger alldeles i närheten av Pienza. Det är en ofantligt liten stad (i Toscana är ju av någon anledning alla samhällen som ligger på bergstoppar i sina egna ögon att betrakta som städer). I Castelmuzio finns byggnader där man kan spåra delar tillbaka till 700-talet och fortfarande är medeltidskänslan djup. Här bor 200 själar och livet är så långt ifrån de stora turistmagneterna som man  kan tänka sig. En av de 200 invånarna tillverkar för övrigt historiska cembalos (www.kennedyharpsichords.com) och det är det nog inte många i världen som gör!

Uteplatsen utanför den mindre lägenheten.

I Castelmuzio finns Le Casine di Castello (Castello är den lokala benämningen på Castelmuzio). Det är ett hus med två lägenheter, en som passar för ett par och en som normalt sett tar en familj på fyra – men där man för ett litet tillägg kan klämma in upp till sex. Det hela drivs av Isabella Moricciani som skapat en innehållsrik hemsida (www.lecasinedicastello.com) om huset, omgivningarna och allt man kan göra när man hyr av henne. Massor av saker som vi inte brukar förknippa med hushyra ingår i hennes tjänster. Bland annat kan man svänga in  på familjens gård 10 minuter utanför byn och plocka de grönsaker man vill ha! I lägenheterna finns också sådant som kryddor samt olivolja och vinäger. Det finns väl inget som är så irriterande som att behöva köpa kryddor som man använder en tjugondel av! Den mindre lägenheten kostar 840 € under högsäsong och den större 1 390 €. Rätt mycket pengar kan man  tycka, men servicen är på en helt annan nivå än vad ni är vana vid när ni hyr hus. Under lågsäsongen (november-april) går det att förhandla till sig betydligt bättre priser.

Slutligen vill jag tipsa om en liten länk till den amerikanske komikern Jerry Corley som är lätt skeptisk till lågprisflygbolag. Klicka här för att dela hans upplevelser!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Italien, Lägenhet, Mat och Dryck och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *