Åk skidor med Lasse Kjus eller jibba i Kläppen

Lasse Kjus har sadlat om från framgångsrik åkare till framgångsrik affärsman.

Veckans Tips – Vecka 46, 2010

Jag tycker det är hög tid att börja tänka på vinterns skidåkning och tänkte börja med ett tips med anknytning till den legendariske norske utförsåkaren Lasse Kjus. Lasse har vunnit fem olympiska medaljer och elva VM-medaljer och när han la av med skidåkningen 2006 startade han ett eget klädmärke – KJUS System (www.kjus.com). Till skillnad från många andra idrottsstjärnor som bara lånar ut sina namn är Lasse i högsta grad aktiv i företaget. Skidkläderna är fantastiska, men kostar därefter. I Sverige är det InterSki (www.interski.se) i Åre som ansvarar för importen av kläderna. InterSki är för övrigt också agent för Head (www.head.com) som Anja Pärson åker på nuförtiden.

Lorraine Huber guidar i Arlberg så träna benmusklerna om du ska åka dit!

Vad har då allt detta med resor att göra? Jo, det är så att Lasse Kjus också startat en klubb som han kallar Kjus Klub (www.kjusklub.com) och de ordnar bland annat resor. Själv är jag väldigt sugen på hans freeride/heliskiing-helg i österrikiska Arlberg (där bland annat St Anton ligger) (www.ski-arlberg.com) 27-29 januari där freerideproffset Lorraine Huber kommer att guida. Hon har en egen hemsida (www.skilori.com) där du kan läsa mer om henne.

Helgen inklusive bland annat rum på Pepis Skihotel (www.pepis-skihotel.com), liftkort, guide, bilder tagna av skidåkande proffsfotograf, snacks, drinkar, VIP-lounge på berget och massor av häftig skidåkning på 180 km offpistlöpor kostar 690 €. Vill du åka helikopter upp till den allra bästa snön går priset upp till 920 €.

Sveriges bästa park!

En helt annan typ av skidåkning hittar du i Kläppen (www.klappen.se). Kläppen – som otroligt nog inte ingår i Skistar – ligger längst ner i Sälen och jag vill bestämt hävda att de sammantaget bjuder på bästa skidåkningen i Sälen. Här finns en kombination av snäll familjeåkning, några riktigt vassa (om är korta) backar och Sveriges i särklass bästa park. Femtonårige sonen John som gärna hänger i parken hellre åker hit än till Åre! Bland jibbare är Kläppen ett coolt ställe. En annan fördel med Kläppen är att det är ganska många ovana åkare (läs danskar) som dels inte åker så mycket varje dag och dels rör sig oerhört långsamt och ofta inte alls. Det blir därför sällan trångt i backarna eller långa liftköer. Kläppen är också mer väderskyddat än systemen längre upp i Sälenfjällen. Kolla in vädret i Kläppen på SMHI (www.smhi.se). Slutligen är att det under de intensivaste trafikhelgerna minst en timme kortare resa än till de andra Sälenorterna dit kön stundtals är massiv. Faktum är att det någon gång varje år uppstår handgemäng mellan frustrerade förare i bilköerna. Mer om Sälen som helhet kan du läsa på Turistbyråns hemsida (www.salen.se).

För att locka folk under julhelgen har Kläppen ett ”boendelotteri”. Den som bokar 22-26/12 deltar i en utlottning som innebär att var tionde uthyrning är helt gratis. Det får betraktas som rätt bra odds.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Österrike, Skidåkning, Stuga, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *