I väntan på cyklonen Cilidia (Albion, Mauritius, 21/12, 2018)

För en dryg vecka sedan satte jag mig på Air Mauritius (www.airmauritius.com) flight från Cape Town till Mauritius och flygplatsen med det imponerande namnet Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport (www.mauritius-airport.atol.aero). Då såg det ut som det var lysande förutsättningar för en lugn och fin jul. Nu har det ändrats rätt radikalt. I går kom de första varningarna för cyklonen Cilidia.

Så här såg Cilidia ut för fem timmar sedan. Mauritius ligger i nederkant av kartan precis rakt söder om centrum av cyklonen.

Från början var den en ”vanlig” tropisk cyklon, men i samband med den senaste varningen, som nu höjts till klass II, har den också uppgraderats till en ”Intense Tropical Cyclone”. Om jag begriper det rätt så är det den värsta typ av väder man kan råka ut för i den här delen av världen. Än så länge är Cilidia cirka 600 km norr om Mauritius, men det pratas nu om vindstyrkor på upp till 250 km/h och utbredningen är gigantisk! Det är otroligt mycket mer än något jag varit i närheten av.

Början på bunkring inför ”om cyklonen kommer”.

Vi har plockat in alla lösa grejer i trädgården i huset vi bor i, bunkrat en massa vatten och en del torrvaror, bland annat Corned Mutton. Jag hoppas det är något bättre än Corned Beef, som är något av det äckligaste jag vet. Ficklampor och extra batterier ligger på nattduksborden och alla elektroniska grejer inklusive fyra telefoner är fulladdade. Jag saknar dock min satellittelefon oerhört mycket!

Blir det riktigt illa flyttar vi allt till mellanvåningen, där är vi skyddade om taket blåser av övervåningen och samtidigt ovanför eventuella översvämningar. Bra tänkt, tycker äldsta dottern som numera är i katastrofutbildningsbranschen, men hittills mest sysslar med jordbävningar.

Än så länge lätt regn…

Bland våra grannar är medvetenheten om faran rätt olika utbredd. Närmsta grannarnas trädgård ser fortfarande ut som en välförsedd basar och de verkar inte ha en susning om att vi på söndag morgon kanske befinner oss i en allvarlig cyklon. Snett över gatan håller en annan granne på att montera stormluckor över fönstren. Några sådana har inte vi, men fortsätter cyklonen sin färd mot oss tänker jag tejpa fönstren med silvertejp för att undvika allt för mycket glassplitter om fönstren ryker. Fortsättning följer.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Mauritius och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *