Blixtrande utveckling i Indiska Oceanen (Curepipe, Mauritius, 14/12, 2018)

Många kommer till Mauritius för att sola och bada, men det finns mycket annat att göra också.

För ett par dagar sedan landade jag på Mauritius, som för de flesta svenskar är en paradisö dit man åker för att sola och bada. Men den drygt 2 000 kvadratkilometer stora ön, som ligger långt ute i Indiska Oceanen och bebos av ungefär 1,5 miljoner människor, är också mycket annat.

Landet är det rikaste i Afrika och rör sig mer och mer bort från beroendet av turism. Idag är exempelvis IT- och finanssektorerna mycket viktiga i öns ekonomi. Här byggs så det knakar och det investeras också mycket i infrastruktur. Det som var grusvägar när jag besökte landet för första gången för över 30 års sedan är nu fyrfiliga motorvägar (med en obegriplig mängd rondeller…). Skolsystemet är väl utbyggt och utbildningsnivån stiger snabbt. Förutom de lokala språken pratar nästan alla franska och väldigt många också engelska.

Eleverna har bättre ork än lärarna i värmen.

Den här dagen passar jag på att få lite inblick i skolan och hälsar därför på i den franska skolan (www.llb.school) i Curepipe strax söder om huvudstaden Port Louis. Det är sista dagen på läsåret och det är därför mycket glada miner på skolgården där avslutningen på dagen innehåller en fotbollsmatch mellan lärare och elever. Mycket gamla fotbollsspelare bland lärarna, men eleverna vinner till sist på bättre ork.

Vegtarianen har ett paradis på Le Forum.

I Curepipe finns för övrigt den stora marknaden Le Forum som håller öppet på onsdagar och lördagar. Här finns massor av olika frukter och grönsaker, de flesta har du nog sett men du kan också räkna med att stöta på en del som du inte är bekant med sedan tidigare. Be försäljarna beskriva hur de används och experimentera sedan i köket (jag tycker absolut du ska bo så att du kan laga din egen mat, råvarorna på ön är härliga!).

En annan typ av växter än de du äter kan du kolla på i den botaniska trädgården i Curepipe. Det är inte världens mest spännande trädgård, men har du ändå vägarna förbi kan du passa på att titta in och njuta av grönskan.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Fotboll, Marknader, Mauritius, Sol och bad, Trädgårdar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *