Snabbspår till toppen av Mount Everest

Veckans Tips – Vecka 44 – 2019

Numera kan du nå Everest topp på 28 dagar.

Om du alltid drömt om att bestiga Mount Everest finns nu nya möjligheter.

När jag själv var deltagare i den första svenska Mount Everest expeditionen 1987 fanns det några enstaka extrema klättrare med enorm erfarenhet som kunde göra snabbestigningar med stort risktagande. Idag kan en normal och bra tränad (och rik…) klättrare göra bestigningen på 28 dagar!

Klättringen på världens högsta berg har helt förändrats de senaste tio åren. Idag domineras baslägren i Nepal och Tibet av företag vars affärsidé är att få så många kapitalstarka klienter som möjligt upp på Everest topp.

Eftersom berget inte är lika svårt rent klättertekniskt som många andra höga toppar passar det bra för den här typen av övningar.

Det här är väldigt långt från svenske klättraren Göran Kropps prestation i slutet av 1990-talet då han cyklade från Sverige med sin utrustning och sedan besteg berget på egen hand utan syrgas – och cyklade hem igen…

Tält med eget badrum på Everest.

Pionjärer för snabba och förhållandevis bekväma klättringsexpeditioner är tre företag – österrikiska Furtenbach (www.furtenbachadventures.com), ryska 7 Summits Club (www.7summitsclub.com) och nepalesiska Seven Summit Treks (www.sevensummittreks.com).

Österrikarna fokuserar på snabbhet. För den facila summan av 100 000 Euro får deras klienter möjligheten att bestiga Everest på 28 dagar! I förberedelserna ingår bland annat att klättrarna sover i särskilda höghöjdstält i sina sängar i hemmet. Allt för att skapa fler röda blodkroppar som kan ta upp mer syre i den tunna luften.

På ryssarnas Everestfaktura står det 75 000 dollar. Man har kapat bort en del på ”lyxen”, men du har fortfarande fritt internet i baslägret…

Lyxigast och dyrast är bestigningarna med nepaleserna. Deras VVIP-paket kostar 130 000 dollar, men då gör man också ett litet avbrott mitt i expeditionen och flyger ner med helikopter till Nepals huvudstad Katmandu för att samla krafter på ett lyxhotell.

Under 2018 kom sammanlagt över 700 personer upp på toppen, ett i det närmaste obegripligt rekord, som innebar att det många dagar var lång kö för att komma upp på Mount Everest!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Kina, Klättring, Nepal och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *