Feministisk konst i Brooklyn

Veckans Tips – Vecka 37 – 2018

De flesta som varit i New York har besökt något av stadens största konstmuseer – Metropolitan Museum of Art, Museum of Moderna Art (MoMA) eller Guggenheim Museum. De ligger alla på Manhattan och har miljontals besökare varje år.

Om du vill gå lite mot strömmen, men ändå besöka ett stort och viktigt museum där det händer spännande saker skulle jag föreslå att du hoppar på tunnelbanan och åker till Prospect Park i Brooklyn. Där hittar du Brooklyn Museum (www.brooklynmuseum.org), som är ett av USAs äldsta museer och New Yorks tredje största museum till ytan.

Här finns självfallet en stor samling av amerikanska verk men också konst från klassiska Egypten, Afrika, Stillhavsöarna (en stor del av Thor Heyerdahls samlingar återfinns här), den muslimska världen och Europa.

Mest spännande just nu är dock den kraftsamling man gör på kvinnliga konstnärer. Starten för det var Elizabeth A. Sackler Center for Feminist Art (vars pengar inte kommer från den del av familjen som just nu är indragen i en stor läkemedelsskandal i USA) som drog igång 2007.

Satsningen på kvinnliga konstnärer har intensifierats sedan Anne Pasternak tog över som chef för museet 2015. Hon har lagt stor tonvikt på att köpa verk av nutida kvinnliga konstnärer och många av separatutställningarna den senaste tiden har haft feministiska förtecken. Det gör Brooklyn Museum betydligt mer spännande är kollegorna på andra sidan East River.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Konst, Museum, New York, USA och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *