Kika på hur man gör tjeckiska höghjulingar

Veckans Tips – Vecka 36 – 2018

En helt igenom handgjord, stilig höghjuling från tjeckiska Mesicek.

Höghjulingar görs på många håll i världen, men några av de absolut finaste (och dyraste) tillverkas i tjeckiska Celoznice av företaget J. Mesicek (www.mesicek.cz).

Den lilla fabriken startades för 25 år sedan när Josef Mesicek hittade en gammal höghjuling och renoverade den för att ungdomarna i hans cykelklubb skulle få testa hur det var att rulla fram i cykelns barndom.

Cykeln blev väldigt populär och snart var Josef igång med att bygga replikor. Numera har Josef och hans son Zdenek utvecklat höghjulingen rejält. Allt byggs för hand i den lilla verkstaden och varenda cykel byggs helt på beställning – väntelistan är lååång. Har du vägarna förbi kan jag rekommendera ett studiebesök.

Detaljerna på cyklarna från Mesicek bjuder på häpnadsväckande kvalitet.

Höghjulingarna (livsfarliga cyklar med jättelikt framhjul och pyttelitet bakhjul som hade en tendens att tippa framåt, gärna i nedförsbackar), hade sin storhetstid under andra halvan av 1800-talet, innan de lyckligtvis (och snabbt) slogs ut av den moderna och betydligt säkrare cykeln.

På senare år har dock allt fler börjat intressera sig för höghjulingar igen och det finns nu en hel subkultur för de som cyklar höghjuling. Med nya material och nya tekniker har cyklarna också gjorts betydligt säkrare.

Det finns faktiskt även ett företag i Sverige som tillverkar höghjulingar. Standard Highwheels (www.standardhighwheels.se) återfinns i skånska Tomelilla.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Cykling, Hantverk, Tjeckien och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *