Kör bil över hela USA – betala bara bensinen

Veckans Tips, Vecka 34, 2014

Kör gratis bil i USA

Kanske du kan få chansen att köra i de branta backarna i San Franscisco utan att betala mer än bensinen.

Ska du åka till USA, har gott om tid och vill se en del av nordamerika så kan du med lite tur få låna en bil helt gratis och köra över landet med den. Det handlar om det som kallas vehicle relocation – och som utnyttjas av amerikaner som vill slippa köra sina bilar själva när de flyttar. Här i Sverige är ju bilflyttning i de flesta fall inget stort problem, men i USA kan ju samma sak lätt bli övermäktig. Ska man flytta från New York till Los Angeles är det en tripp på 450 mil…

Det finns två varianter för att fixa bilflytten, den vanligaste är att man lastar upp sin bil på en lastbil tillsammans med andra bilar och får den levererad några dagar senare. Den andra (och för bilägaren betydligt billigare) är att någon kör bilen från dörr till dörr, och det är där man som långsemestrande kan komma in i bilden.

För att komma ifråga måste du vara minst 23 år, ha körkort (surprise…), pass och kunna visa ett intyg på att du kört prickfritt de senaste åren. Ett sådant intyg kan du få via Transportstyrelsen (www.transportstyrelsen.se). Ring dem på 0771-81 81 81 och be att få ett certifikat för körkortsbehörigheter på engelska och att de på detta skriver till att du kört prickfritt.

Med papperen i hand får du sedan lägga upp 300-400 dollar i deposit (via ett kreditkort) och får också en särskild försäkring. Därefter får du hämta den fulltankade bilen och köra till destinationen. Ofta betalas det också ut 100-200 dollar extra för att täcka en del av bensinkostnaderna. Tänk på att bensinen är billigare in USA än vad vi är vana med – runt 7 kronor per liter. Du får ett visst antal dagar och kilometer på dig för att ta dig till slutmålet. Normalt sett räknar man med 6 timmars körning per dag så med lite bra planering går det att klämma in en hel del roligheter på vägen. Har du skött dig och bilen är i samma skick som när du hämtade den betalas deposition tillbaka. Ett synnerligen ekonomiskt sätt att göra en roadtrip i USA.

En firma som sysslar med att förmedla uppdrag är Auto Driveaway (www.autodriveaway.com) som på sin hemsida har listor över bilar som ska köras över hela USA.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bil- och taxiresor, USA och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *