Luftiga promenader på glas i Chamonix och Grand Canyon

Veckans Tips, vecka 5, 2014

Eftersom jag är rätt förtjust i höga berg, men med åren har blivit en smula för bekväm för att själv klänga på dem vill jag denna vecka tipsa om ett par märkliga konstruktioner. De ger dig möjligheten att komma i närkontakt med känslan av höjd under helt säkra och föga ansträngande former.

Mycket luft under fötterna i Chamonix.

Mycket luft under fötterna i Chamonix.

Vill du uppleva Mont Blanc på nära håll utan att klättra på berget och samtidigt utmana eventuell höjdrädsla kan du bege dig till Chamonix och ta kabinbanan till The Aiguille du Midi på drygt 3 800 meters höjd. Här har liftbolaget CMB byggt en märklig liten glaskur som är 2×2 meter. De kallar den Pas dans le Vide (www.compagniedumontblanc.fr) och den hänger ut över det brant stupande berget.

När du kliver in i kuren (iförd filttofflor för att inte repa glaset) har du 1035 meter luft under fötterna och en häpnadsväckande utsikt över alpernas högsta bergstopp. Kuren är skapad av fem lager 12 millimeter tjockt glas och tål vindar på upp till 220 km/tim så du behöver inte vara orolig för att glaset ska spricka.

Luftig promenad över Grand Canyon.

Luftig promenad över Grand Canyon.

Inspirationen till glasburen i Chamonix kommer förresten från Grand Canyon i USA där man 2007 byggde Skywalk (www.grandcanyonskywalk.com) för 30 miljoner dollar. Det är en stor hästskoformad 3 meter bred promenadväg med glasgolv som sticker ut drygt 20 meter från bergssidan. Den hänger 1 200 meter ovanför Grand Canyons botten. Hittills har drygt 2 miljoner besökare vågat sig ut på den pirriga promenaden. Konstruktionen ägs av den lokala Hualapaistammen och de tar 87 US dollar för promenaden (www.grandcanyonwest.com) , men då ingår även lunch och ett par andra sevärdheter i trakten.

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Frankrike, USA och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Luftiga promenader på glas i Chamonix och Grand Canyon

  1. Per skriver:

    Kul Blogg!!

    Keep up the good work!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *