Undangömd vinby öster om Kapstaden och lysande utställning i Bergrummet.

Veckans Tips, vecka 4

Även denna vecka blir tipsen lite efterdyningar från resan till Sydafrika. En mycket viktig del för många svenskar som reser till området runt Cape Town (eller Kapstaden som vi svenskar envisas med att kalla den) är att besöka vingårdarna som ligger runt staden.

McGregor.

McGregor.

Här finns många välkända och stora vingårdar. Jag skulle dock vilja tipsa om ett område som inte så många kommer till. Det är den lilla pittoreska staden McGregor som anses vara ett av de bäst bevarade exemplet på 1800-talets arkitektur i hela Sydafrika  – stråtak och kalkputsade stenväggar är vad som gäller här.

McGregor (www.tourismmcgregor.co.za) (www.mcgregorvillage.co.za) ligger knappt 20 mil öster om Cape Town i det område som kallas Little Karoo , men trots att det är fantastiskt vackert är det fortfarande lite vid sidan av allfarvägarna. Till stor del beror det förmodligen på att vägen bokstavligen slutar i McGregor. I området finns en rad vinproducenter av olika storlek och många av dem är delägare i McGregor Winery (www.mcgregorwinery.co.za) som producerar upp till 9 miljoner liter vin per år. Här görs mest vita viner och de mest använda druvorna är Chenin Blanc, Chardonnay, Sauvignon blanc och Colombar.

Byn har också attraherat en hel del konstnärer samt människor som sysslar med healing, yoga, meditation och annat spännande för kropp och själ. Här finns även bra cykelrutter om du har starka ben och fina vandringsleder.

Bästa boendet i stan?

Bästa boendet i stan?

Det finns en rad B&B:s och små hus att hyra i den lilla staden, men ett B&B som alla är väldigt förtjusta i är Old Village Lodge (ww.oldvillagelodge.co.za). Det är inrymt i ett hus från 1861 och har en fantastisk trädgård och en liten pool – vilket är skönt på sommaren då det kan bli väldigt hett i de här trakterna. I dubbelrum betalar man 450 rand per person och natt inklusive frukost. Med dagens kurs är det en bra bit under 300 kronor…

När du blir hungrig kan du knalla ner till restaurangen Karoux (www.karoux.co.za) där Ryan regerar i köket och Aimee skämmer bort gästerna. Tillsammans producerar de fantastiska matupplevelser av de lokala råvarorna till priser som är ofattbara för en svensk restaurangbesökare – och då menar jag inte att de är höga! Boka bord i tid.

Fantastisk koppargjutning i Bergrummet.

Fantastisk koppargjutning i Bergrummet.

Slutligen vill jag råda dig att besöka Bergrummet på Skeppsholmen (www.varldskulturmuseerna.se) där man fram till slutet av februari har en fantastisk utställning med över 100 skulpturer av metall, sten och terrakotta från 1100- till 1500-talet. De tillverkades under den afrikanska civilisationen Ife som låg i dagen Nigeria.  Väl investerade 150:- och barn under 18 går in gratis.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Bed&Breakfast, Djur och natur, Mat och Dryck, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *