Vackraste sydafrikanska vandringen och fridfull bergslodge

Veckans Tips, vecka 3, 2014

Den här veckan tänkte jag bjuda på ett litet uppsamlingsheat efter resan i Afrika. Det handlar om två tips som jag fått under resan, men som jag tyvärr inte hann undersöka fullt ut medan jag var på plats.

Otter trail kartaFörst handlar det om vandringsleden the Otter Trail (www.sanparks.org) som går längs med kusten i Tsitsikamma National Park. Den normala tiden för att vandra denna led är 5 dagar med 4 övernattningar, men då gör man det i ganska blygsam takt, eftersom den totala längden är drygt 4 mil. Vandringen är dock rätt krävande med knepiga stigar, stora höjdskillnader och tidvatten, så det bra att hålla sig till tidsschemat.

Naturlig dusch på Otter Trail.

Naturlig dusch på Otter Trail.

Jag har inte gått leden, men vistats mycket i området och sett delar av sträckan och omkringliggande natur. Det är magiskt vackert och de som vandrat mycket runt om i världen anser att det är en av de absolut vackraste vandringar man kan göra.

Vill du gå the Otter Trail gäller det att vara ute i tid med bokningen. Endast 12 personer får starta vandringen varje dag och även om du är ute ett år i förväg är det inte säkert att du kan komma över  en plats, eftersom efterfrågan med råge överstiger tillgången. Kostnaden för att vistas i parken och bo i stugorna där man övernattar är ungefär 1 400 rand person och för barn (som måste vara 12 år) är det halva avgiften.

Men skulle du inte få plats på the Otter Trail finns det massor av andra vackra vandringsleder av varierande längd och svårighetsgrad längs Garden Route (www.gardenroute.com).

Ingen ström och ingen mobiltäckning, men gott om vacker natur.

Ingen ström och ingen mobiltäckning, men gott om vacker natur.

Ett annat naturskönt ställe jag fått tips om är Oteniqua Trout Lodge (www.outeniquatrout.co.za). Det är en härlig vildmarkslodge som ligger i bergen 55 km från Knysna i Prince Alberts Pass. Bara resan hit är en upplevelse eftersom man följer en väg som byggdes av den legendariske vägbyggaren Thomas Bains under 1860-talet. Baines byggde ett 20-tal vägar med mycket primitiva metoder, men med helt fantastiskt resultat och många av vägarna fungerar utmärkt ännu idag. Eftersom vägen genom Prince Alberts Pass är så välgjord har man inte ens brytt sig om att asfaltera den.

Oteniqua Trout Lodge ligger i en fridfull del av bergen. Här finns ingen ström, ingen telefon och ingen mobiltäckning. Däremot finns det fyra enkla trähus och lika många indiantält (teepees) med fyra bäddar i varje. Självfallet finns det också här många möjligheter att vandra och är du intresserad av flugfiske är det också väl värt att ta med spöt. Fyra personer som bor i stuga betalar 1000 rand per natt och i tälten (som jag tycker verkar mycket läckrare) kostar det 600 rand för lika många. Självhushåll är det som gäller.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Flugfiske, Lodge, Stuga, Sydafrika, Tält, Vandring och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *