Världens bästa cykelstäder

Veckans Tips 1, vecka 15, 2014.

Jag byter ofta hus med människor i hela världen, så kallad homeexchange. För det mesta använder jag sajten www.homeexchange.com för detta. Nu har de med hjälp av sina användare tagit fram en lista på de 10 mest cykelvänliga städerna i världen. Det är intressant läsning och eftersom jag tycker cykling är det perfekta sättet att se städer kan jag kan inte låta bli att dela med mig av listan, med lite egna kommentarer.

1. Amsterdam, Nederländerna

Cykelfärjor är en självklarhet i Amsterdam.

Cykelfärjor är en självklarhet i Amsterdam.

Att Amsterdam (www.iamsterdam.com) är  först på listan är inte svårt att förstå. 40 % av de som pendlar till jobbet gör det på cykel. Och har man någon gång varit i Amsterdam förstår man varför man till varje pris ska undvika bil. Gatorna är ofta pyttesmå och överallt bryts de av kanaler. Eftersom Amsterdam dessutom är helt platt är cykeln perfekt!

2. Köpenhamn, Danmark

Gillar man cyklar av olika slag är Köpenhamn ett bra ställe att åka till. Har du inte med din egen cykel finns ett utmärkt hyressystem som heter Bycyklen (www.byogpendlercyklen.dk) där cyklarna har inbyggd GPS. Är du bara där en kort tid kostar det 25:-  i timmen, annars kan man registrera sig för en månad, då sjunker kostnaden till 6:- i timmen.

3. Boulder, Colorado, USA

I Boulder (www.bouldercolorado.gov) lägger man 15 % av transportbudgeten på cykeltransporter och nästan varje större gata har en separat cykelbana. Lägg till 300 soldagar om året så  är det lätt att förstå att allt fler skaffar cykel i Boulder.

4. Paris, Frankrike 

Paris kanske man inte förknippar med problemfritt cyklande, men de har fått sin plats tack vare det statliga hyrcykelprogrammet Vélib (www.en.velib.paris.fr). Det finns 20 000 cyklar i systemet och de är gratis den första halvtimmen.

5. München, Tyskland

I München finns enorma mängder cykelbanor och cykelvägar och till och med särskilda trafikljus för cyklister. Det är med andra ord inte konstigt att 80 % av Münchenborna äger en cykel. Ska du hit kan du klicka här för att ladda ner särskilda cykelkartor.

6. Portland, Oregon, USA

Det är ingen risk att man missar cykelbanorna i Portland.

Det är ingen risk att man missar cykelbanorna i Portland.

Portland är min absoluta favoritstad i USA, en av anledningarna är att det finns obegripliga mängder cykelbanor i stan samt cykelvägar runt stan. Det finns också en gedigen cykelkultur och för många Portlandbor är cykeln viktigare än bilen – det är inte vanligt i USA!

7. Montreal, Kanada 

Montreal har nyligen bestämt sig för att satsa omkring en miljard kronor på att göra staden ännu mer cykelvänlig. Förutom cykelbanor har man också skapat parkeringsplatser där man kan låsa sin cykel på ett bra sätt.

8. Perth, Australien 

I trevliga Perth på australiens västkust lär det finnas över 700 km cykelbanor och cykelvägar. Det är däremot ganska ont om backar. En gång om året har de en särskild cykeldag. Klicka här om du vill veta mer om den.

9. Barcelona, Spanien 

Barcelona är med mycket på grund av det populära cykellånesystemet Bicing. Obegripligt nog är det inte tillgängligt för turister.  Jag har hört att det var stadens cykeluthyrare som lyckades sätta sopp för turisterna!

10. Trondheim, Norge 

Cykelliften Trampe.

Cykelliften Trampe.

Trondheim har också tagit sig in på listan. Det beror nog i första hand på att man skapat världens första cykellift Trampe Cyclocable (www.trampe.no) som går uppför branta Brubakken.

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Amsterdam, Australien, Barcelona, Cykling, Danmark, Frankrike, Kanada, Nederländerna, Spanien, Tyskland, USA och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *