Res med fraktfartyg runt jorden och hitta svenska mathantverkare

Veckans Tips – Vecka 26 – 2012

Den här veckan ska du få lära dig hur du kan hitta fraktfartyg som tar passagerare runt om i världen och hur du kan ladda ner en app som hjälper dig att finna alla duktiga mathantverkare runt om i Sverige.

Vi börjar på sjön. Att åka på kryssning är trevligt, men vill du ha ett riktigt äventyr på sjön ska du självfallet resa med ett äkta fraktfartyg som går mellan klassiska hamnar runt om i världen. Det är inte många som känner till det, men det finns fortfarande en hel del fartyg i handelsflottan som tar ombord passagerare på sina färder.

Tänk dig att anlända till Sydney efter 40 dagars färd över världshaven!

Att åka med handelsfartyg är inget för dig som har bråttom, en färd till Australien från Europa tar till exempel en dryg månad eller mer. Vill du ha massor av medpassagerare och konstiga föredrag på eftermiddagen ska du också glömma handelsfartyg. Till sjöss finns nämligen en regel som säger att man måste ha en läkare ombord om man har mer än 12 passagerare och därför blir det max 11 medresenärer på fraktfartygen (ofta är det färre). Däremot får du mycket lugn och ro samt en unik insikt i hur dagens sjöfart fungerar och anländer dessutom utan jetlag…

Vad kostar det då att åka fraktfartyg? Det varierar självfallet beroende på hur populär en rutt är och hur lång resan är, men ett bra nyckeltal är att det ligger på 1 000-1 200:- per dygn. Det kan tyckas som mycket pengar, men kom ihåg att tre rejäla måltider ingår och att du ofta har en hytt som har både ett sovutrymme och ett litet ”vardagsrum”.

Italienska Grimaldi borde ju bjuda på god mat.

Ett prisexempel är en resa mellan La Spezia (som ligger i nordvästra Italien) och Singapore. Fartyget från tyska NSB (www.reederei-nsb.de) går genom Suezkanalen och lägger till i Singapore ungefär 20 dagar senare. Priset är cirka 23 000:-. Jag har också hittat resor som är betydligt billigare. Du kan till exempel resa mellan brittiska Tilbury och Buenos Aires i Argentina med italienska Grimaldi Lines (www.grimaldishipping.com). Det tar 30 dagar och kostar lite drygt 17 000:-.

Vill du slippa leta rätt på de olika rederierna själv föreslår jag att du går in på brittiska resebyrån Cruise Peoples hemsida (www.cruisepeople.co.uk). De är specialister på resor med fraktfartyg och hemsidan är välmatad. Cargo Ship Voyages (www.cargoshipvoyages.com) är en annan liknande resebyrå.

Vill du inte ge dig ut på sjön utan nöjer dig med att resa runt i Sverige och är intresserad av mat kan jag rekommendera en ny app till smartphonen som lanseras under helgen. Den heter ”Mathantverk” och innehåller information om 1 300 mathantverkare – alltså små matproducenter och gårdsbutiker – i hela landet. Mer info på www.mathantverk.se.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båt, Båtresor, Buenos Aires, Mat och Dryck, Singapore och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *