Bacon, Noma och Tolkien (Köpenhamn, Danmark, 31/10, 2015)

Mysig morgenmad på Next Door Café.

Mysig morgenmad på Next Door Café.

Frukost på Next Door Café (www.nextdoorcafe.dk) som drivs av skådespelaren Klaus Tange och amerikanen Skyler Rowland. Enkelt, men mysigt och alltid mycket folk av alla tänkbara slag. Den krispiga baconen är sagolik och pannkakorna likaså. Jag misstänker starkt att danskarna behåller all bra bacon i Danmark och att de exporterar skräpet till Sverige, där normal bacon behöver flytväst för att inte drunkna i vätska när man lägger det i stekpannan.

Vi har tagit med våra Bromptoncyklar (www.brompton.com) och ger oss ut på stan. Första anhalt blir en båttur under broarna med Canal Tours Copenhagen som drivs av svenska Strömma (www.stromma.dk). I ärlighetens namn är det väl inte en superspännande tur, men man får en lite annorlunda vinkel på staden och vad får man för 80 kronor?

Christianias bäst före datum är passerat.

Christianias bäst före datum är passerat.

Båtturen har dock gett oss lite idéer och vi styr därför först mot fristaden Christiania (där haschförsäljningen fortfarande pågår för fullt). Det ger ett ganska spöklikt intryck eftersom försäljarna och deras stånd är maskerade och många av köparna är gamla och rätt slitna. Inte någon kul stämning. Efter en snabb titt siktar vi istället på det nya operahuset (www.kglteater.dk), som tyvärr är gediget stängt när vi dyker upp. Enligt hemsidan finns det dock rundvandringar som kostar 100 danska kronor, dock inte i dag…

Street Food under tak.

Street Food under tak.

Vi tröstar oss med att ta oss över till den angränsande ön Papirøen där föreningen Copenhagen Street Food (www.copenhagenstreetfood.dk) håller till i ett gammalt lager. Ett drygt 30-tal food trucks och stånd samsas här och det finns allt från glass till pulled duck. Själv äter jag fantastiska friterade kalamares med citronsås för en 50-lapp, med en rejäl öl till kostar det mindre än ett mål på en hamburgerkedja. Inte undra på att det här är ett poppis ställe. 2018 är det dock slut. Då ska alltihop rivas.

Att titta på de lyckliga som fått bord på Noma kostar inget - tror jag...

Att titta på de lyckliga som fått bord på Noma kostar inget – tror jag…

Nästa stopp blir Dansk Arkitekt Center (www.dac.dk) där vi också blir en smula snopna eftersom utställningen är väldigt begränsad, största delen upptas faktiskt av en mycket bra shop med massor av böcker och av en kafeteria. Alldeles i närheten av DAC ligger för övrigt den världsberömda restaurangen Noma (www.noma.dk) som stänger helt i december och flyttar till Sydney i Australien för ett 10 veckors långt gästspel med start i januari. Noma är givetvis fullbokat fram till stängningen och även gästspelet som man började ta bokningar för i går är utsålt, på 30 minuter hade alla 5 600 platserna (som kostar 485 australiensiska dollar) gått åt…

Gollum har skaffat keps.

Gollum har skaffat keps.

Vi tjuvkikade in på Noma, slickade oss om munnen (det kostade inget…) och cyklade sedan vidare till Tøjhusmuseet (www.natmus.dk), som är en del av det danska Nationalmuseet och där man på ett lysande sätt ställer ut dansk militärhistoria. Just nu har man dessutom två väldigt bra tillfälliga utställningar. En som handlar om Tolkiens fantastiska värld och en annan som på ett mycket realistiskt sätt skildrar danska soldaters vardag i Afghanistan. Även om jag själv suttit i ett och annat skyttevärn runt om i världen inser jag efter den utställningen att jobbet som FN-soldat var rena badsemestern jämfört med det som pågick (och fortfarande pågår) i Afghanistan.

Bästa marulken någonsin.

Bästa marulken någonsin.

Dagen avslutades med middag på Brewpub (www.brewpub.dk), som är ett mikrobryggeri med egen restaurang. Vi hamnade här mest för att det var fullt på alla andra ställen vi ville testa och förhoppningarna var inte på topp. Jag fick dock den bästa marulk jag ätit i hela mitt liv och den yngre mannen en biff som inte heller gick av för hackor. Allt dessutom serverat med mycket gott humör.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Danmark, Historia, Köpenhamn, Mat och Dryck, Museum, Utställningar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *