Japansk konst och bakom kulisserna i akvariet (Köpenhamn, Danmark, 30/10, 2015)

Förlängd helgutflykt till Köpenhamn. För flexibilitetens skull, för att få med cyklar och för att jag behövde passera hos Mattias på Ringcentralen i Flen (www.ringcentralen.superdack.se) för att lägga på vinterdäcken hos världens bästa gummiverkstad, blev färdmedlet bil. Och faktum är att det går rätt kvickt, de 50 milen mellan Flen och konstmuseet Louisiana (www.louisiana.dk) strax norr om Köpenhamn klarades av på 5 timmar via färjan mellan Helsingborg och Helsingör (www.hhferries.se).

Yayoi Kusama är en otroligt bred konstnär som fortfarande jobbar för fullt.

Yayoi Kusama är en otroligt bred konstnär som fortfarande jobbar för fullt.

Att Louisiana blev första anhalten berodde på att man just har en av jätteutställning med verk av den nu 86-åriga japanska konstnärinnan Yayoi Kusama  som har en spännande personlig historia. Hon kämpade från mycket unga år för att få bli konstnär i Japan, flyttade till USA i slutet av 50-talet och var sedan en viktig del i 60-talets popkonst. När hon hade etablerat sig på 70-talet valde hon plötsligt att flytta hem till Japan igen och ägnade sig då först åt att driva galleri och att skriva. 1977 tog hon på eget bevåg kontakt med en psykiatrisk klinik i Tokyo och blev inskriven. Ända sedan dess har hon bott i en liten lägenhet på kliniken och jobbat i en ateljé som ligger alldeles i närheten.

En av de häftiga installationerna.Prickarna är väldigt typiska för Kusama.

En av de häftiga installationerna.Prickarna är väldigt typiska för Kusama.

På Louisianautställningen, som är den Kusamas första i skandinavien, finns målningar, installationer, skulpturer, skildringar av performance samt mode och design signerad av Kusama. Hon är fortfarande mycket produktiv och har också gjort flera nya målningar enbart för denna utställning. Utställningen pågår till slutet av januari nästa år och har du någon möjlighet att ta dig till Louisiana tycker jag du ska göra det, jag fastnade särskilt för installationerna, som är väldigt speciella.

En tunnel löper rakt igenom det största akvariet på Den Blå Planet.

En tunnel löper rakt igenom det största akvariet på Den Blå Planet.

Från Kusamas fantasivärld flyttade vi oss till det enorma akvariet Den Blå Planet (www.denblaaplanet.dk), som ligger vid havet precis bredvid flygplatsen Kastrup. Det jättelika anläggningen invigdes 2013, rymmer sju miljoner liter vatten och i detta vatten huserar ungefär 20 000 vattendjur av alla slag i 53 olika akvarier. Mer än hälften av vattnet finns i det stora akvariet Oceanen där rockor, hajar och en massa andra fiskar samsas i det kristallklaraste vatten jag någonsin sett.

En nyfiken bläckfisk kan man lätt få sugmärken av.

En nyfiken bläckfisk kan man lätt få sugmärken av.

Vi fick en specialvisning där mycket av tiden gick åt till att titta in bakom kulisserna. Det är nästan ändå mer spännande än att se djuren från besökarsidan. Att se jätteakvariet från ovan och leka med en mycket nyfiken bläckfisk och närgångna torskar var riktigt skoj. Tekniken är också helt överväldigande och exempelvis så jobbar fem personer heltid bara för att se till att vattenkvaliteten är den rätta i alla de olika akvarierna där invånarna kräver allt från iskallt havsvatten till varmt sötvatten som ska vara precis som det är i regnskogarna där djuren egentligen hör hemma.

Backstage ovanför det stora oceanakvariet.

Backstage ovanför det stora oceanakvariet.

Hela akvariet är mycket pedagogiskt uppbyggt och all information finns på danska, engelska och svenska. Innan du åker hit skulle jag rekommendera att du tar en titt på programmet för dagen och prickar in sådant som du kan vara intresserad av. Det finns massor av specialvisningar och de väldigt duktiga medarbetarna på akvariet gör att besöket blir mycket mer givande än om du bara går omkring på egen hand.

 

Mysigt dubbelrum mitt i stan för 450 kronor natten.

Mysigt dubbelrum mitt i stan för 450 kronor natten.

Från vattnet bar det av in till centrala Köpenhamn där jag hittat ett utmärkt dubbelrum för 450 kronor natten på B&B-sajten Net-BB (www.net-bb.dk). Grete Siegler (artistroom16@gmail.com) , som är konstnär, har två uthyrningsrum på våningen under sin ateljé på Studiestraede 16.  Förutom sovrummen finns också ett litet kök och toa med dusch. Perfekt för en familj.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bed&Breakfast, Bil- och taxiresor, Danmark, Konst, Köpenhamn, Museum, Utställningar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *