Hopfällbar cykel för resan

Veckans Tips, Vecka 42, 2015

En hopfälld Brompton tar inte mycket plats.

En hopfälld Brompton tar inte mycket plats.

Att cykla är ju ett suveränt sätt att ta sig runt och det gäller inte minst när man är ute på resa, men att hitta hyrcyklar är ibland både krångligt och tidsödande. För att slippa det kan man ta med sin egen cykel. Väljer man en hopfällbar Brompton (www.brompton.com)  tillverkad i England blir det dessutom ganska enkelt.

Det ska på en gång sägas att Bromptoncyklarna inte har någonting gemensamt med de hopfällbara så kallade minicyklar, som var poppis i början av 70-talet och som orsakade många skrapade knän och armbågar när de helt enkelt gick av på mitten. Nej, Brompton är ett fantastiskt stycke mekanisk ingenjörskonst där varenda liten detalj är noga uttänkt för att cykeln ska vara både bra att cykla på och enkel att fälla ihop. För den som har tränat på att fälla sin cykel tar det inte längre tid än att låsa en vanlig cykel. I hopfällt läge skulle den teoretiskt gå att ta med som handbagage på flyget, både vad gäller storlek och vikt. Då förstår ni hur kompakt den är.

Till väskan jag har finns också specialsydda innerväskor där man rymmer rejält med kläder.

Till väskan jag har finns också specialsydda innerväskor där man rymmer rejält med kläder.

Till min Brompton  har jag en  rullväska, som jag beställt på nätet från thailändska Vincita (www.vincita.co.th), och som rymmer både cykeln och resten av mitt bagage. Det är inget man vill rulla flera kilometer, men kortare sträckor går det alldeles utmärkt. Det finns massor av andra tillbehör till cykeln också från andra fristående leverantörer. Ett fiffigt sådant tycker jag är bärhandtaget och axelremmen från Offyerbike (www.offyerbike.com).

En Brompton är dock inget du bara går in och köper. Du beställer den via en meny som är lika lång som på en stjärnkrog. Här väljer du antal växlar, typ av styre, sadel, skärmar, pakethållare, väskor och mycket annat. Dessutom finns massor av olika färger. För den riktiga gramjägaren går det också att få delar av cykeln gjord i titan. Priserna börjar strax under 10 000:- och kan sedan vandra rätt högt om du kryssar i alla tillval. Ett par månader efter beställningen hämtar du ut din cykel och får samtidigt en rejäl utbildning i hur du ska använda den.

Ett bra ställe att inhandla en Brompton på är förresten traditionsrika Gamla Stans Cykel (www.gamlastanscykel.se) som funnit på Stora Nygatan i Stockholm i 100 år och sålt Bromptons så länge de (cyklarna alltså…) funnits.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Cykling, Flygresor och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *