Big Five och makalös lodge nära Johannesburg/Pretoria (28/10, 2021, Welgevonden, Sydafrika)

Vill du se många noshörningar med hornen kvar är Welgevonden att bra ställe att vara på.

Det är inte bara i de statliga parkerna i Sydafrika som man kan hitta ”The Big Five” (Lejon, Leopard, Elefant, Noshörning och Buffel). Det finns också många privata naturreservat som kan stoltsera med de fem stora.

Delar av Welgevonden är savannliknande.

Ett sådant reservat är Welgevonden (www.welgevonden.org), som är relativt okänt trots att det bara ligger cirka tre timmars körning från flygplatsen i Johannesburg. Reservatet är hela 36 000 hektar stort och har en väldigt varierad natur. I norr är det rejält kuperat, medan det i söder påminner om de stora savannerna i Östafrika. Man har också ett ovanligt stort bestånd noshörningar och har valt att inte såga av hornen på dem för att skydda dem mot tjuvjägare. Istället finns här en ovanligt effektiv skyddsorganisation.

Welgevonden ligger i den del av Sydafrika som kallas Waterberg och som även en icke afrikaansspråkig förstår betyder det ”Vattenbergen”. Namnet är mycket talande och det finns med andra ord ovanligt mycket vatten för att vara i den här delen av världen.

Här finns ett 20-tal lodger och en del privata hus. Alla har minst 500 hektar mark omkring sig och ingen av dem ser någon av sina grannar. Med andra ord är det riktigt bra vildmarkskänsla i reservatet.

Jag åker till Welgevonden för att jag helt enkelt är nyfiken på hur det ser ut och jag blir mycket positivt överraskad av vad jag hittar så nära Johannesburg/Pretoria.

Entren till Laluka.

Än mer positiv blir jag när jag spontant bestämmer mig för att stanna kvar i Welgevonden över natten och av en ren slump hamnar på Laluka Safari Lodge (www.lalukasafarilodge.com).

Laluka togs för en tid sedan över av den belgiska familjen Eeman och de har gjort underverk med den nu femstjärniga lodgen. De har vänt på varenda sten och renoverat med de bästa och mest ekologiska material som de kunnat hitta. Det är sofistikerat utan att kännas det minsta överdrivet.

Varje Bungalow har en egen liten pool.

Den ”afrikanska delen” av familjen Eeman består av pappa Didier, sonen Simon och hans italienska fru Giulia. Simon och Giulia ansvarar för den dagliga driften av Laluka och Didier, som dragit sig tillbaka från sitt bankjobb i Belgien, stöttar med bland annat marknadsföring.

Laluka tar max tolv gäster som bor i rejält tilltagna privata bungalows med magnifik utsikt och egen pool nedsänkt i terassen framför huset. För säkerhets skull är hela campen inhägnad av elstängsel, så det är ingen risk att du blir överraskad av ett hungrigt lejon eller en irriterad elefant när du är på väg hem från kvällsmålet i mörkret…

Maten är på topp på Laluka.

Maten på Laluka är förresten värd ett eget kapitel. Jag har varit på många lodger, men det som serveras på Laluka är något av det bästa jag stött på! Den är inte tillkrånglad, men däremot fräsch, spännande och överraskande. Du som är matlagningsintresserad kan studera hur de skickliga kockarna jobbar eftersom köket är öppet ut mot restaurangen. De delar dessutom gärna med sig av sina trick. För att stimulera matlagningen ytterligare och föra in nya idéer kommer en belgisk stjärnkock hit med jämna mellanrum och spenderar någon vecka i köket.

För att försäkra sig om de bästa råvarorna till köket har Laluka också köpt en egen farm i utkanten av reservatet. Här odlar de sina egna organiska grönsaker och har egna djur. Egen honung och osttillverkning ger också genomslag på menyn.

Det är ingen slump att personalen kallar sig Lalukafamiljen.

Frågan är dock om inte Lalukas största tillgång är personalen! Familjen Eeman har lyckats skapa en stämning som gör att det känns som att man kommer och hälsar på en familj i deras privata afrikanska lodge. Servicen är på topp, men det finns inte en tillstymmelse till underdånigt uppassande, något som tyvärr kan kännas på många lyxiga ställen i Sydafrika.

Är du fotointresserad finns det förresten lysande möjligheter att utveckla dina kunskaper i naturfotografi. Simon är en skicklig fotograf (han har bidragit med bilderna som illustrerar den här artikeln) och har tagit alla bilder som pryder lodgen. Han har också byggt upp en exklusiv elektronisk fotostudio där du kan jobba med dina bilder och även skriva ut dem i hög kvalitet.

Självfallet har den höga nivån ett pris. Du betalar runt 8 500 rand per natt och person för att bo här, men då ingår nästan allt – all mat och dryck (förutom de riktigt exklusiva dryckerna), två safaris per dag, vandring om du känner för det, tvätt, wifi samt transfer till och från gaten till reservatet. Personligen tycker jag det är väl placerade pengar om du vill få en mångfacetterad safariupplevelse.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Lodge, Mat och Dryck, Safari, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Big Five och makalös lodge nära Johannesburg/Pretoria (28/10, 2021, Welgevonden, Sydafrika)

  1. Kul att läsa om Welgovonden! Där var Elisabeth och jag i januari 2019, fantastisk upplevelse för oss om inte sett så mycket afrikanskt djurliv tidigare. Inga leoparder dock. Däremot flodhästar, på behörigt avstånd, och en jagande gepardhona med ungar. Massor av noshörningar mycket riktigt, men störst var ändå den elefantflock som vi hamnade mitt i, med en gammal hona som hade full koll på vår jeep, där vi satt tysta som möss. I flocken fanns en blott veckogammal unge, som de vuxna gjorde sitt bästa för att skydda från våra blickar. Vi bodde inte på Laluka utan på Nedile, i reservatets nordvästra del. Hög standard, god service, bra stämning även där. Bästa hälsningar! / Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *