Garanterat organisk och fantasifull skotsk choklad

Veckans Tips – Vecka 40 – 2019

Chocolat Trees butik i Edinburgh säljer deras egen choklad och här finns också ett litet fik med häpnadsväckande produkter.

Det finns choklad, och sedan finns det choklad.

Riktig choklad som är tillverkad med de ursprungliga kakaobönorna som råvara (”from bean to bar”, som man säger i branschen) är inte lätt att hitta och du finner den definitivt inte i din vanliga matvaruaffär.

Riktigt häpnadsväckande choklad kan du märkligt nog hitta i Skottland! På en liten gård utanför Edinburgh har Chocolate Tree (www.choctree.co.uk) sin fabrik. Där jobbar en handfull entusiaster med att göra choklad som inte har det minsta gemensamt med Marabou mjölkchoklad.

Chocolate Tree startades för drygt tio år sedan av Alastair och Friederike Gower. Den första tiden var det ett extraknäck och ”fabriken” låg i köket i deras lilla lägenhet. Ryktet om godsakerna spred sig dock och snart var efterfrågan på en nivå som gjorde att de bestämde sig för att satsa ordentligt. Nu gör de 35 ton choklad om året, vilket med alla mått mätt fortfarande är mycket lite!

Att det inte blir mer beror på att Chocolate Tree bestämt sig för att ha total kontroll över hela råvarukedjan. Alla råvaror är organiska och de besöker personligen odlarna för att välja bönor och försäkra sig om att de produceras på ett bra sätt. Det blir därför mycket resor till exempelvis Colombia, Peru, Ecuador och Madagaskar.

Chocolat Trees produktion är liten men väldigt varierad.

Slutprodukterna är ”vanliga” chokladkakor, praliner och drickchoklad. Det finns både ren choklad och smaksättningar, som stundtals är väldigt fantasifulla.

I sortimentet finns till och med en chokladkaka inspirerad av den skotska nationalrätten Haggis. Man har lyckligtvis inte hällt i den rätt udda köttröran utan använt de kryddor som finns i Haggis. Det ger en helt fantastisk, smakrik choklad och mycket mer än en liten bit till kaffet behöver du inte. Jag är också övertygad om att den är lysande i matlagning och funderar som bäst på hur jag ska göra en Haggis chokladsås till strutsfilé.

På serveringen I butiken kan du hitta den här veganska chokladdelikatessen.

Du kan hitta Chocolate Trees choklad i deras butik i Edinburgh. Där finns också ett kafé där du kan få den bästa drickchoklad som går att hitta och kakor bakade på deras egen choklad. Vill du fika ska du gå rätt tidigt, det blir snabbt fullt! Då och då har man också chokladprovningar i butiken. Det går också utmärkt att beställa chokladen på internet.

Vill du göra något alldeles särskilt under en resa till Edinburgh ska du ta kontakt med dem och be att få besöka fabriken. Det är en unik upplevelse som definitivt kommer att skaka om din syn på choklad!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Edinburgh, Mat och Dryck, Skottland och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *