4×4 i orörd park och staketlös camp (Hlane – Mkhaya, eSwatini (Swaziland), 10/8, 2018)

Här var det länge sedan någon körde bil.

Fredagen inleddes med en egen biltur i den nordvästra delen av nationalparken Hlane (www.biggameparks.org). Det visade sig vara en lyckad satsning eftersom det här är en del av parken som väldigt få besöker. En del av de små vägar vi körde hade att döma av spåren inte haft mänskliga resenärer på väldigt lång tid.

Det är en väldigt vacker del av parken och även om vi inte såg särskilt många större djur så fick vi bland annat närkontakt med en gigantisk ödla och en koloni med den ovanliga vitryggade gamen som har sin största häckningsplats här.

De fina husen i Bhubesi ligger ovanför en flodbädd där det säkert är en hel del aktion när solen inte är uppe.

Den här delen av Hlane är lättast att nå om man bor i Bhubesi, men avstånden är inte stora. Främsta skälet till att bo Bhubesi är nog att det är en mindre och vildare camp än huvudcampen Ndlovu.

Nästa etappstopp var nationalparken Mkhaya (www.biggameparks.org) som är ungefär 1,5 timmes körning från Hlane. Här har man satsat på exklusivitet. Ett dygn på campen som tar max ett 30-tal gäster kostar drygt 5 600 rand för två personer, men då ingår allt – parkavgifter, logi, mat och gamedrives. Endast drickan och dricksen tillkommer.

Bilen lämnas utanför parken och ankomststiden är strikt 10.00 eller 16.00. Exakt ett dygn senare är man tillbaka vid sin bil igen.

I Mkhaya sover du nära naturen och under vintern kan temperaturen gå ner mot nollan.

Campen är en smula speciell, den omgärdas inte av några staket och de rondavels (runda hyddor) som man bor i har inte heller några traditionella väggar utan bara låga kanter i natursten, det är med andra ord väldigt nära naturen där apor, antiloper och hyenor rör sig ganska ostört. När det är som varmast i december-januari händer det till och med att noshörningar kommer in i campen för att söka svalka i skuggan.

Just noshörningarna är ett av de främsta dragplåstren. Här finns såväl den vanligare vita noshörningen som den mindre, aggressivare svarta noshörningen som tyvärr börjar bli väldigt ovanlig.

Flodhästar är alltid kul att titta på.

Turen från parkeringen till campen bjöd på såväl vita noshörningar som flodhästar och en sömning krokodil och kvällen bjöd på god middag med trevliga bordsgrannar vars affärsidé var åka runt i Afrika och bygga exklusiva pooler främst för gamelodger.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Djur och natur, eSwatini, Lodge, Safari, Swaziland och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *