Vandra med noshörningar och bo i kolonialhus (Mkhaya – Mlilwane, eSwatini (Swaziland), 11/8, 2018)

Det blir rätt svalt i den här sängen när det är fem grader ute.

05.15 blev vi väckta av en mjuk röst och en kanna varmt te i nationalparken Mkhaya (www.biggameparks.org). Det behövdes, temperaturen i vårt helt öppna hus var nere runt 5 grader och det var skönt att värma händerna runt temuggen.

En halvtimme senare klättrade vi upp i den öppna Landrovern iförda alla kläder vi kunde hitta och dessutom insvepta i fleecefiltar. Även om det går sakta är det svinkallt att åka öppen bil när det är strax över nollan och dessutom hyggligt morgonfuktigt.

Morgonturerna är dock väl värda lite huttrande eftersom det oftast är full fart bland djuren. Några som förresten också huttrar på sitt sätt är impalas. De reser på håren och skapar därmed ett bättre isolerande lager som gör att de inte fryser när det är kallt ute. Därmed ser man också en annan del av deras hår och de blir betydligt mörkare.

Kudu med snygga ögonfransar.

Impalas var det gott om, men också två andra av mina favoritantiloper kudu (med enorma öron, herrarna med ståtliga spiralformade horn och damerna med långa eleganta ögonfransar) och nyala (där herrarna har en mycket vacker päls. Samtidigt som solen började gå upp fick vi också syn på de första noshörningar som promenerat ut för att värma sig i solskenet.

Även vi tinade upp i solen och ännu bättre blev det efter en stadig frukost i campen. När frukosten sjunkit undan en smula var det dags för nästa programpunkt – walking safari (eller game walk som det kallas här). Att gå är helt annorlunda än att sitta i en jeep. Man kommer sällan nära djuren, men istället får man se de mindre invånarna i parkerna – skorpioner, myror, fåglar, spindlar, skalbaggar och annat spännande. En trädlektion brukar också ingå och det kan behövas. En förteckning jag sett listar över 700 trädarter i södra Afrika

Att vara så här nära noshörningar till fots är minst sagt spännande.

Ibland får man se även annat än de små detaljerna. Vi hade turen att få hälsa på noshörningarna på 10-12 meters håll. Även om de vita noshörningarna normalt sett är väldigt fridsamma går pulsen upp när man står så nära att man kan känna doften (eller snarare lukten) av dem. Stöter du på svarat noshörningar är det inte så smart att gå nära dem. Blir du attackerad av en noshörning sägs det för övrigt att du ska stå still när de kommer stormande och sedan hoppa åt sidan så sent som möjligt. Eftersom de väger 1-2 ton vänder de inte så snabbt när de fått upp farten. Metoden kräver dock hyggliga nerver…

Ett av husen på Reilly´s Rock.

Efter lunch var det dags att åka vidare. Den här gången till Reilly´s Rock Hilltop Lodge i nationalparken Mlilwane (www.biggameparks.org). Lodgen är det hus som byggdes av den  första britten (Reilly) som kom till området och drog igång tennbrytning. Det är ett makalöst kolonialhus med ett rätt häpnadsväckande läge på sidan av ett berg med utsikt över omgivningen. Det är inte svårt att förstå varför man valde detta ställe att bosätta sig på.

Utsikten från frukostbordet på terrassen är förstklassig.

Ett dubbelrum för två personer inklusive frukost och stadig middag runt elden kostar från runt 2 200 rand per natt. Det finns också ett hus med tre rum och ett rejält kök för de som hellre vill laga sin egen mat. Allt sköts av två lokala damer som gör ett fantastiskt jobb och har de största leenden du kan hitta söder om Tanzania (fast i ärlighetens namn hittar du många av dessa leenden i eSwatini).

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Arkitektur, Djur och natur, eSwatini, Lodge, Safari, Swaziland och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *