Perfekt organiserad forsränning (River Manso, Argentina, 26/12, 2014)

Idag var det dags för forsränning, eller river rafting som det heter här nere i Patagonien. Jag hade tur och kunde kapa åt mig plats med mycket kort varsel, trots att det nu börjar bli riktigt, riktigt mycket turister. Den lite drygt två veckor långa argentinska sommarsemestern började 25/12 och det märks tydligt.

Manso Classico går bra att göra med hela familjen.

Manso Classico går bra att göra med hela familjen.

Tidigt på morgonen tog jag mig in till Bariloche och Aquas Blancas (www.aguasblancas.com.ar) som ordnar flodturen för 990 pesos, de som betalar kontant får 10 % rabatt och dollar fungerar utmärkt. Turen jag valt heter Manso Clasico och går i den mittre delen av Rio Manso. Den är inte särskilt våldsam, men bjuder ändå på en del roliga forspassager. Enligt den sexgradiga skala som man klassar forsar i så är denna tur graderad till II/III.

Peuma Hue ligger nedanför ett berg och precis intill sjön.

Peuma Hue ligger nedanför ett berg och precis intill sjön.

Att ta sig ut med minibuss till floden tar knappt två timmar, men utsikten under resan är fantastiskt och det är bara den sista milen ner till sjön Lago Steffens utlopp som är riktigt dålig, så resan går förhållandevis snabbt. På vägen ut passerar vi också den 250 hektar stora estancian Peuma Hue (www.peuma-hue.com) i nationalparken Nahuel Huapi vid södra änden av Lake Gutiérrez. Det ser ut som ett riktigt trevligt ställe att tillbringa några dagar på.

Aquas Blancas har bra utrustning, gummibåtarna är förhållandevis små (vilket gör paddlingen roligare), guiderna Alex (som har danska förfäder) och Juan pratar riktigt bra engelska och det hela är utmärkt organiserat. Det finns flera konkurrenter i Bariloche som gör ungefär samma tur, men de jag sett har större båtar och lite ruckligare utrustning. Hur språkkunskaperna är där har jag ingen aning om, men generellt sett är jag inte superimponerad av engelskkunskaperna i turistindustrin…

Den trevliga guiden Juan på väg att bära upp lunchen.

Den trevliga guiden Juan på väg att bära upp lunchen.

Mitt på dagen går man iland och det dukas det upp en utmärkt lunch och efter avslutad tur blir det varm dryck och tortas fristas. Det finns till och med enkla omklädningsrum där man kan byta till torra kläder innan bussturen hem.

Den som vill göra en lite häftigare tur kan välja en tur som går den sista biten av Manso ända till den chilenska gränsen. Den här turen är graderad som III/IV och är betydligt tuffare, man har därför följekajaker som kan hjälpa de som eventuellt ramlar ur båtarna.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Argentina, Djur och natur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *