Till häst i Patagonien och märklig valutaväxling (Bariloche, Argentina, 23/12, 2014)

Det går ju inte att åka till Patagonien utan att ge sig ut på häst. Därför uppsökte jag i morse en hästfarm som heter Cabalgatas Tom Wesley (www.cabalgatastomwesley.com) och ligger 15 km väster om Bariloche. Jag såg framför mig en liten dammig gård med några luggslitna kusar och tillhörande gauchos, men insåg snabbt att det här var en rätt omfattande och professionell verksamhet som hållit på sedan början av 1980-talet.

Doktor Livingstone i plyschhjälm.

Doktor Livingstone i plyschhjälm.

Vår ”gaucho” hette Nacho (tror jag…), såg ut ungefär som Che Guevaras brorsa (Che var ju faktiskt argentinare) och red självfallet i basker. Vi andra fick hålla tillgodo med nån sorts hästpolohjälmar som gjorde att man såg ut som en blandning av Doktor Livingstone och en 60-talsmopedist. Som alltid i den här typen av aktiviteter fick det hela anpassas till den minst rutinerade i gruppen, det vill säga mig och någon till. Utflykten var helt OK för mig, men de andra lite mer rutinerade ryttarna, som hade egna ridbyxor med sig, kanske hade föredragit lite mer galopp än vad som nu bjöds.

Det är bra utsikt även från hästryggen.

Det är bra utsikt även från hästryggen.

Jag börjar upprepa mig en smula, men turen var givetvis otroligt vacker och bjöd både på bergstoppar och en vacker äng intill sjöstranden vid Lago Moreno. Hela kalaset tog 3 timmar och kostade 500 pesos per person.

Apropå pengar ska jag försöka förklara det argentinska växlingssystemet, vilket inte är det enklaste. Jag har nu förstått att för tillfället är det absolut smartaste att ta med sig amerikanska dollar i 50 eller 100-dollarssedlar. Det beror på följande:

De flesta resenärer nu för tiden väljer ju att plocka ut pengar via bankomat allt eftersom kontanterna tar slut. Det kan man självfallet göra även här i Argentina. Då får man ungefär 8 pesos för en dollar. Peson är alltså ungefär lika mycket värd som kronan. För att göra affären sämre tar man drygt 50 pesos för själva uttaget, som inte kan vara mer än 1 000 pesos per gång. Däremot kan man göra uttag flera gånger efter varandra och betala 50 pesos extra varje gång, ingen dum affärsidé… Växlar man på en vanlig bank blir kursen ungefär densamma.

Finns till många olika kurser.

Finns till många olika kurser.

Går man in på ett växlingskontor som inte är en bank får man däremot drygt 12 pesos för en dollar. Fråga mig inte hur det hänger ihop. En inte så liten hake dock att man måste ha 50- eller 100-dollarssedlar. Inte så kul för mig som lärde mig för sisådär 30 år sedan att man skulle ha dollarsedlar i små valörer.

Sedan kan man även betala med dollar på många ställen. Då erbjuds man en växelkurs på 10-12 pesos. Något som förmodligen styrs av hur lättlurad man ser ut.

Detta gäller alltså i dag, efter att ha pratat med en del människor inser jag dock att det kan vara helt annorlunda i morgon. Jag kanske till och med kan bli av med mina 20-dollarssedlar under resans gång?

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Argentina, Djur och natur, Ridning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *