Stormen som kom bort och seglingsäventyr i Arktis (Åre 26/12, 2011)

Inte ens vår julgran förmådde stormen välta omkull.

Jag vet inte om det är fel på mig eller på kvällspressen, men igår fick vi veta att ”den värsta stormen på 30 år” skulle passera Jämtland. Som katastrofmedvetna medborgare tog vi in allt löst (det vill säga plastpulkorna), kollade att vi hade ved (det hade vi inte) och tappade upp några liter vatten för att vi inte skulle dö av törst när orkanen kastade sig över oss.

Vad tror ni hände? Inte mycket, inte ens den enorma utomhusjulgranen vi har utanför fönstret blåste omkull. Jag är övertygad om att det blåste betydligt friskare på många ställen (vindmätaren på Åreskutan var uppe i närmare 30 m/s vi något tillfälle), men ”värsta stormen på 30 år”, nja.

Jag fördrev tiden med att läsa om sex svenskar som gav sig ut på en resa där vädret verkligen hade betydelse. Eric Boye och Birgitta Boye-Freudenthal bestämde sig nämligen för att som första svenska segelbåt ta sig genom Nordvästpassagen från Grönland till Alaska norr om Kanada sommaren 2010.

Klimatförändringarna har ju plötsligt gjort det möjligt att ta sig denna väg med en liten fritidsbåt och varje år är det en handfull tappra seglare som ger sig ut på denna minst sagt ovanliga resa.

Om arktisäventyret i båten Ariel IV (www.arielfyra.se) har paret Boye skrivit boken ”Den omöjliga Isresan” – ISBN 978-91-1-303237-5, Norstedts (www.norstedts.se).

Så här seglade Ariel IV.

Jag har en soft spot för de människor som ger sig i små båtar på stora hav under långa tider och eftersom jag dessutom gillar polartrakter så läste jag den här boken med stort intresse. När man inser hur svårt det är att göra seglatsen med moderna hjälpmedel som kortvågsradio, GPS, satellittelefon och ekolod så är det nästan omöjligt att förstå vad som krävdes av de som gav sig i kast med resan för flera hundra år sedan. Massor av fartyg gick under i sökandet efter en västlig väg mellan Atlanten och Stilla Havet innan norrmannen Roald Amundsen 1906 till sist tog sig igenom med den lilla båten Gjøa. Läs mer om Amundsen genom att klicka här.

Gillar du att läsa om långsegling och Arktis kan jag varmt rekommendera ett besök i bokhandeln eller på Bokus (www.bokus.com) eller Adlibris (www.adlibris.com) för ett inköp av ”Den omöjliga Isresan”.

Sist, men inte minst, kan jag inte låta bli att dela med mig av lite länkar till ett antal seglare som gett sig i kast med polartrakter i små båtar (jag har snott dem ur boken…). Här finns material för många fåtöljresor under resten av helgerna!

  • Norsk segelbåt som seglade Nordvästpassagen 2003-2005 –  www.nwp.solinova.no
  • Brittisk båt som seglade Nordvästpassagen 2005 – www.norwegianblue.co.uk
  • Norsk båt som gått genom Nordvästpassagen och nu (i början av 2012) är på väg ner till Antarktis – www.wildvikings.com
  • Amerikansk båt som  seglat runt hela de två amerikanska kontinenterna och då passerade Nordvästpassagen – www.aroundtheamericas.org
  • Kanadensisk båt som  seglade Nordvästpassagen 2009 – www.openpassageexpedition.com
  • Amerikansk båt som seglade Nordvästpassagen 2009-2010 och gjort en rad andra arktiska seglingar – www.yachtfiona.com
  • Båt från Bermuda som seglat mängder av olika rutter i Arktis. Deras site är mycket innehållsrik – www.morganscloud.com
  • Fransk forskningsbåt som seglat i Arktis sedan år 2000 och bland mycket annat gått både Nordväst- och Nordostpassagen – www.vagabond.fr
  • Fransk familj som gick igenom Nordvästpassagen 2009 och nu (i början av 2012) är på väg ner till Antarktis – www.fleuraustrale.fr
  • Nya zeeländsk ensamseglare som 2010 gick genom Nordvästpassagen på rekordtiden 12 dagar – www.astralexpress.com
  • Svensk båt som på liten budget ska försöka ta sig igenom Nordvästpassagen under 2012 – www.belzebub2.com
  • Fransman som (tillsammans med sin hund) rott(!) genom Nordvästpassagen – www.expeditiontico.com
  • Norsk polaräventyrare som 2010 seglade både Nordväst- och Nordostpassagen i en liten trimaran – www.ousland.no
Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Antarktis, Arktis, Båtresor, Djur och natur, Grönland, Kanada, Segling och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Stormen som kom bort och seglingsäventyr i Arktis (Åre 26/12, 2011)

  1. graeme kendall skriver:

    writing a book early 2012, will keep you informed . happy new year , gk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *