Världens snabbaste bilfärja (Sassnitz, Tyskland – Ystad, Sverige, 29/7, 2022)

Tunneln byggs parallellt med färjelinjen mellan Rödby och Puttgarden.

Slutet på den långa roadtrippen i Europa närmare sig och då gäller det att på smidigaste möjliga sätt ta sig från norra Tyskland till Sverige. Jag måste erkänna att jag ser fram emot tunneln mellan Rödby och Puttgarden (www.femern.com) som ska vara klar 2029.

Vanligaste (och kortaste) färjevägen går från Puttgarden till Rödby (www.scandlines.se) och här går färjorna oavbrutet med mycket korta intervaller.

Mellan Gedser och Rostock kör Scandlines hybridfärjor.

Färjeturen mellan Rostock till Gedser (www.scandlines.se) är lite längre, men om du kommer från Berlin sparar du runt 10 mils körning i Tyskland och slipper den dåliga vägen sista biten till Puttgarden. Dessutom hinner ni äta lunch på färjan utan att stressa.

Med Trelleborg som sluthamn kan man åka från Sassnitz (www.stenaline.se), Rostock (www.ttline.com), (www.stenaline.se) eller Travemünde (www.ttline.com). Från Travemünde kan man även ta sig till Malmö (www.finnlines.com).

För den som vill tillbringa längre tid ombord och mindre på vägen är alternativen Kiel – Göteborg (www.stenaline.se) på 14 timmar eller Rostock – Nynäshamn (www.hansadestinations.com), vilket tar 18 timmar.

Världens snabbaste bilfärja går till Ystad.

Det snabbaste alternativet är dock att ta färjan från Sassnitz till Ystad (www.frs-baltic.com). Det är världens snabbaste bilfärja så överfarten tar bara 2,5 timmar. På köpet slipper du hela den tråkiga körningen genom Danmark samt broavgiften mellan Köpenhamn och Malmö.

Skåne Jet, som den snabba färjan heter, drivs av 4 motorer på sammanlagt 40 000 hästkrafter och det gör att den kommer upp i 44 knop (80km/h)! Jag törs inte tänka på hur mycket bränsle som går åt. Den tar 210 bilar och knappt 700 passagerare.

Trots att det är fullt på bildäck går lastning och lossning snabbt.

Trots att man packar stenhårt på bildäck går både ombord- och avkörningen väldigt smidigt och det är gott om personal som hjälper till att dirigera.

Ett litet tips är att du köper stolar i det rederiet kallar Business Class. Det kostar 9 euro extra, men då får du, förutom sköna stolar och mycket plats, även gratis kaffe, läsk och mineralvatten utan att stå i kö. Maten ombord är inte mycket att hurra för så köp något på land och ta med i stället för att köa för sunkig pizza.

Vi bokar samma dag och betalar 224 euro för bil och två personer i Business Class, men priset varierar beroende på när du åker och hur välplanerad du är så det går att hitta mer ekonomiska lösningar.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Danmark, Sverige, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *