På väg mot Kystriksveien – en av världens vackraste vägar (Jäckvik, Sverige – Mo i Rana, Norge, 23/6, 2024)

Den norska kustvägen bjuder på både hav och fjäll och ofta är de sida vid sida.

Om du gillar att åka bil och se vackra platser är den norska Kystriksveien 17 (www.kystriksveien.no) ett utmärkt val. National Geographic (www.nationalgeographic.com)  har till exempel utsett den till en av de 101 vackraste vägarna i världen.

De riktiga entusiasterna väljer att cykla Kystriksveien.

Kystriksveien går från Steinkjer i söder till Bodö i norr. Den är ungefär 650 km lång och bjuder både på fjäll och hav. Det finns flera sätt att anknyta till den från Sverige.

För dig som vill gå all-ín och har gott om tid skulle jag föreslå att du börjar turen i Kiruna och tar Nordkalottvägen över till Narvik oh sedan vänder söderut.Nackdelen är att det blir en hel del körning i Norge innan du når Kystriksveien.

Nästa möjlighet är Silvervägen via Arjeplog och med slutstation i Bodö. Jag tycker personligen den är ett bra val eftersom den tar dig till en del av den svenska fjällvärlden som inte är så välkänd.

Ett steg söderut hittar du Blå Vägen som via Tärnaby tar dig till Mo i Rana. Den är en bra anslutning om du inte vill köra hela Kystriksveien.

För anknytning till den södra delen av vägen kan du köra via Funäsdalen eller Åre. Båda vägarna tar dig till Trondheim och den södra starten av Kystriksveien.

På fjället ovanför Jäckvik ligger Pieljekaise Nationalpark.

Själv startar jag resan i Jäckvik. Byn ligger i norra änden av Hornavan, som är Sveriges djupaste sjö (221 meter). På lagom vandringsavstånd från byn ligger också Pieljekaise Nationalpark (www.sverigesnationalparker.se).

Den livaktiga lilla byn (ett 30-tal bofasta) rymmer bland annat Jäckvik Fjällcenter (www.jackvikfjallcenter.com) med Sveriges längsta släplift (1927 meter). Här finns också campingplats, bensin och laddstolpar samt en stor, välsorterad ICA-butik. Passa på att ladda upp med mat och snacks här. Det är ingen slump att parkeringen är fullproppad med norska bilar som handlar betydligt billigare här än i Norge.

På vägen från Jäckvik mot Norge passerar jag Vouggatjålme fjällgård (www.vuoggatjalme.se). Den ligger mycket vackert precis vid polcirkeln och erbjuder boende, mat och helikopterturer.

Vägen är bra och tack vare den relativt nya tunneln på andra sidan gränsen tar turen till Mo i Rana bara knappt tre timmar. Nattvila blir det på Scandic Meyergården. Det är inte världens mest spännande hotell, men duger bra för en snabb övernattning.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bil- och taxiresor, Djur och natur, Norge, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *