Sex shop utan sex på väg till nationalparker (Cape Town – Klaarstroom, Sydafrika, 5 januari, 2020)

Så var det dags för en ny utflykt i Sydafrika. Första målet denna gång är nationalparkerna Mountain Zebra National Park och Addo Elephant Park. Du kan läsa mer om båda på (www.sanparks.org)

Att ta sig till Mountain Zebra från Cape Town är dock en bit så vi tar resan i två etapper.

Från Cape Town kör vi till Swellendam (som var en självständig republik under några händelserika månader år 1795) och vänder sedan nordöst ut på den mycket vackra vägen R62.

Det här är det sexigast på Ronnies Sex Shop…

Första stoppet blir på legendariska vägkrogen Ronnies Sex Shop (www.ronniessexshop.co.za). Så värst mycket sex bjuder dock Ronnie inte på. Det närmaste man kommer den avdelningen är inredningen i baren där det hänger tusentals underkläder i taket. Hur Ronnie samlat på sig dem vet jag inte – och jag är lika glad för det.

På vägen passerar vi också den lilla vackra staden Ladismith och så småningom även Oudtshoorn, som är största staden i det vidsträckta området Little Karoo och världens strutshuvudstad (2012 kom 80 % av alla strutsprodukter i världen från staden).

Värd sin vikt i guld för drygt 100 år sedan.

Under strutsfarmarnas absoluta höjdpunkter 1865-1870 samt 1900-1914 tjänade man obegripligt mycket pengar på att exportera strutsfjädrar som var högsta mode. När det var som allra värst var kilopriset för fjädrarna nästan detsamma som för diamanter! När allt kraschade ungefär samtidigt som första världskriget bröt ut gick dock 80 procent av strutsfarmarna i konkurs.

Även dagens strutsfarmare har problem eftersom man ett par gånger drabbats av svåra utbrott av fågelinfluensa och åtföljande exportstopp för strutskött. 2004-2005 dog 400 människor som arbetade på strutsfarmer och 26 000 fåglar nödslaktades. Senaste utbrottet hade man 2011. Det finns därför många skäl att undvika närkontakt med de stora fåglarna. Sjukdomsrisk i kombination med kraftiga näbbar och synnerligen låg social förmåga är några.

El Joly One ligger långt ute i ödemarken och ska undvikas om du färdas i en vanlig personbil.

Från Oudtshoorn tog vi väg 12 genom ett mycket vackert bergspass i Swartberg och därefter den ödsliga grusvägen 407. Några mil inpå den ligger El Yolo One (www.elyolo.co.za) Det är en liten lodge mitt ute i ödemarken en bra bit från Klaarstroom. De har mycket fina små stugor, men du måste beställa maten ett dygn i förväg. Det hade vi inte gjort… Därför blev det bönsallad och champinjonsoppa ur förrådet i bilen.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Bil- och taxiresor, Djur och natur, Lodge, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *